Elfoglalták az oroszok Szeverodonyeck nagy részét, a vegyi üzemet is találat érte

Elfoglalták az oroszok Szeverodonyeck nagy részét, a vegyi üzemet is találat érte

Az orosz csapatok mostanra már ellenőrzésük alatt tartják Szeverodonyeck városának nagy részét – jelentette Szerhij Hajdaj, a luhanszki területi katonai közigazgatás vezetője a CNN beszámolója szerint. Hajdaj ugyanakkor cáfolta azokat az értesüléseket, miszerint a városban harcoló ukrán katonákat bekerítenék az oroszok. 

A katonai vezető közölte azt is, hogy Szeverodonyeckben egy orosz légicsapás egy vegyi üzem salétromsavat tartalmazó tartályát találta el, és figyelmeztette a város lakóit, hogy maradjanak az óvóhelyeken.

A városnak ebben a részében az összes ház 90 százaléka megsérült. Ezek 60 százalékát szinte lehetetlen helyreállítani. És az összes a kritikus infrastruktúra teljesen megsemmisült

– fogalmazott a károkról Hajdaj.

Ha végül Szeverodonyeck teljes orosz ellenőrzés alá kerül, akkor a szomszédos Liszicsanszk lesz Luhanszkban az egyetlen nagyobb város, amelyik még ukrán ellenőrzés alatt marad.

A nagyságrendileg százezer fős város az Ukrajna keleti részén zajló háború miatt 2014-től ideiglenesen a terület székhelye volt az orosz megszállás alatt lévő Luhanszk helyett.

Videón, ahogy csecsen „felszabadító" harcosok grasszálnak Szeverodonyeck utcáin

Az orosz erőkkel szövetséges csecsen harcosok egy kisebb csoportja jelent meg Szeverodonyeck utcáin a Twitterre felkerült felvételek tanúsága szerint. Az Index azt írja, hogy a videóban öt harcost lehet látni, amint az utcákon sétálnak, és beszélgetésbe elegyednek a helyiekkel, miközben azt állítják, hogy a várost „felszabadították".