Ukrán külügyminiszter: Patriot légvédelmi rendszerekre van szüksége Ukrajnának Oroszország ellen

Ukrán külügyminiszter: Patriot légvédelmi rendszerekre van szüksége Ukrajnának Oroszország ellen

Egyedül ezzel képesek semlegesíteni az orosz ballisztikus rakétákat Dmitro Kuleba elmondása alapján.

Ukrajnának Patriot légvédelmi rendszerekre van szüksége Oroszország szisztematikus támadásainak elhárítására - jelentette ki Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter csütörtökön Brüsszelben, a tagországok külügyminisztereinek kétnapos tanácskozása keretében tartott NATO-Ukrajna Tanács ülését megelőzően.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral közös köszöntőjében Kuleba hangsúlyozta: légvédelmi rendszerekre azért van szükség, hogy Kijev hatékonyan tudjon ellenállni a Putyin vezette Oroszország azon törekvésének, hogy Ukrajnát letörölje a térképről.

"Az ukrán gazdaságnak, az ukrán emberek életének és a városoknak a biztonsága a légvédelmi rendszerek rendelkezésre állásától függ"

- fogalmazott Kuleba.

Ukrajna azért kér Patriot típusú rendszereket, mert ez az egyetlen olyan légvédelmi rendszer, amely képes semlegesíteni az orosz ballisztikus rakétákat

- emelte ki az ukrán külügyminiszter, hozzáfűzve, leszállításuk és rendszerbe állításuk csak a szövetségeseken múlik.

Stoltenberg beszédében hangsúlyozta: Ukrajna támogatása nem jótékonyság, Ukrajna támogatása befektetés a közös biztonságba. Az orosz agresszió elleni fellépés Ukrajnában egyaránt fontos az ország és az egész világ számára - jelentette ki, ahogy arra már korábban is rávilágított a főtitkár.

A NATO vezetője azt is elmondta, Ukrajna katonai támogatásának 99 százaléka a NATO-szövetségesektől származik, de - mint kiemelte - még határozottabb fellépésre van szükség. A NATO-Ukrajna Tanács ülésén a tagországok külügyminiszterei az ukrán külügyminiszterrel közösen áttekintik annak lehetőségét, hogy a szövetség miként tudna "kiszámítható" és "hosszú távú" segítséget nyújtani Kijevnek - hangoztatta a NATO-főtitkár.

(Címlapkép: Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter az EU nem hivatalos kijevi külügyminiszteri találkozójának végén 2023. október 2-án. MTI/EPA/Oleh Petraszjuk)