Ukrán védelmiminiszter-helyettes: a kahovkai gátrobbantással Moszkva az ukrán offenzívát akarta megakadályozni

Ukrán védelmiminiszter-helyettes: a kahovkai gátrobbantással Moszkva az ukrán offenzívát akarta megakadályozni

Az orosz erők azért robbantották fel a Nova Kahovka-i vízerőmű gátját, hogy megakadályozzák az ukrán erők offenzíváját Herszon megyében - jelentette ki vasárnap Hanna Maljar ukrán védelmiminiszter-helyettes a Twitteren.

Maljar hozzátette, hogy

a súlyos károkat okozó, emberéleteket is követelő robbantás nyomán az orosz hadsereg tartalékos csapatokat tudott mozgósítani a zaporizzsjai és bahmuti területekre.

Moszkva a gát elpusztításával az ukrán erőket vádolja, és mindkét fél arról számolt be, hogy a másik oldal civileket ágyúz, miközben a mentés zajlik.

A vízerőmű és környéke a háború tavaly februári kezdete után nem sokkal orosz ellenőrzés alá került.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton jelentette be, hogy az ukrán katonai ellentámadás megkezdődött, de további részleteket nem árult el azon kívül, hogy megüzente a Kremlnek: az ukrán vezérkar lelkes és elszánt.

"Az ukrán ellentámadás és a katonai védelmi műveletek párhuzamosan zajlanak Ukrajnában, de részleteket nem fogok elárulni arról, hogy hol tartanak"

- fogalmazott az ukrán államfő.

Mindeközben vasárnapra virradóra Vlagyimir Sapsa, a nyugat-oroszországi Kaluga megye kormányzója azt közölte, két drón csapódott be a területen, Sztrelkovka és Megyinszkij körzetekben.

Áldozatokról egyelőre nem tudni, a károk minimálisak - tette hozzá a kormányzó a Telegramon.

Tajrányi Péter biztonságpolitikai szakértővel készített interjúnkat https://alfahir.hu/hirek/tarjanyi-peter-a-krimfelsziget-vizellatasa-kozep-es-hosszu-tavon-is-veszelybe-kerul. Tarjányi az Alfahínek elmondta, úgy látja, hogy ha orosz cselekmény állna a gát felrobbantása mögött, azzal az oroszok is „öngólt” rúgtak. Úgy, vélte lehet, hogy az oroszoknak rövid távon előny a kialakult helyzet, de érdemben szerinte nem akasztja meg a várható ukrán ellentámadásokat.

(MTI)

(Címlapkép: A Planet Labs PBC 2023. június 6-i műholdfelvételén a dél-ukrajnai Herszoni területen lévő, jelenleg orosz ellenőrzés alatt álló Nova Kahovka-i víztározó gátja, amelyen robbanás történt. MTI/AP/Planet Labs PBC)