Az elsüllyesztett orosz cirkálót a víz alatti ukrán kulturális örökség részévé nyilvánították

Az elsüllyesztett orosz cirkálót a víz alatti ukrán kulturális örökség részévé nyilvánították

Az UNESCO szabályai szerint az ukrán felségvizek határain belül az emberi tevékenység következtében a tengerfenékre süllyedt dolgok ukrán tulajdonnak számítanak. Az ukrán sajtóban legalábbis ezzel a felvezetéssel írták meg, hogy a Fekete-tengeri orosz flotta kilőtt zászlóshajóját, a Moszkva cirkálót hivatalosan felvették a „a víz alatti ukrán kulturális örökség” listájára, 2064-es sorszámmal – írja a 444 egy ukrán hírportálra és az ukrán hadügy hivatalos Facebook-oldalára hivatkozva.

A Moszkva névre keresztelt cirkáló a Fekete-tengerben valaha elsüllyedt legnagyobb hajó. Hossza közel két focipálya méretének felel meg, 186 méter.

A brit hírszerzés szerint a cirkáló Odesszától 150 kilométerre – 80 tengeri mérföldre – süllyedt 45-50 méter mélyre.

A hivatkozott ukrán portál szerint a Moszkva elsüllyedésének feltételezett helyén különösen nagy az orosz flotta ment- és búváraktivista. Az ukránok szerint az oroszok holttestek, titkosított dokumentumok és értékes fegyverrendszerek után kutatnak a tengerben.

A portál szerint feltételezhető, hogy az oroszok megpróbálják kiemelni a hajótestet, ugyanis rendelkeznek az ehhez szükséges eszközökkel, hiszen 2014-ben a Krím elfoglalásakor a birtokukba került két olajfúró torony, a Ptro Godovanyec és az Ukrajna.

Eközben a szárazföldön Vadim Bojcsenko, Mariupol polgármestere a város teljes evakuálását szorgalmazza.

Mariupol teljes evakuálását szorgalmazza a város polgármestere

Vadim Bojcsenko újabb felhívásában arra szólított fel, hogy Mariupol teljes kiürítésére van szükség - adta hírül a BBC. "Csak egy dologra van szükségünk: a lakosság teljes evakuálására. Körülbelül 100 ezer ember maradt Mariupolban" - fogalmazott a polgármester a Reuters szerint.