Jönnek a Bizottságnak tett vállalások: a NAV segíthet az OLAF-nak, trükközhetnek az alapítványokkal

Jönnek a Bizottságnak tett vállalások: a NAV segíthet az OLAF-nak, trükközhetnek az alapítványokkal

A NAV feladata lesz az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) helyszíni ellenőrzéseinek pénzügyőri támogatása, a vagyonkezelő alapítványokat konkrétan is nevesíteni kell, de a közalapítványi egyetemek kuratóriumaira is szigorúbb összeférhetetlenségi szabályok vonatkoznának - többek között ezek az Európai Bizottságoknak tett vállalások szerepelnek a hétfő este megjelent Magyar Közlönyben. 

A módosító szerint ez egészen konkrétan azt jelenti, hogy a pénzügyőröknek támogatniuk kell az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) helyszíni ellenőrzéseit, a feladatot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kapta. Egy-egy ellenőrzés során a pénzügyőröknek kell többek között a helyszínt biztosítani, a cél, hogy az a OLAF a vizsgálatot zavartalanul lefolytassa, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy hozzáférést kapjanak bizonyos adathordozókhoz, iratokhoz - írta az Index.

Átláthatóbbá tenné a vagyonkezelő alapítványokat és jobban támogatná a gyanús ügyek kivizsgálását az a törvényjavaslat, amelyet – az EU-val tárgyaló Navracsics Tibor miniszter ígéretének megfelelően

A Varga Judit igazságügyi miniszter által jegyzett tervezet közbeszerzési eljárás lefolytatására kötelezi a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokat – ilyen például ma már az egyetemek többségének fenntartója és a többszázmilliárd forintos állami vagyonnal ellátott Mathias Corvinus Collegium – és az általuk létesített vagy fenntartott jogi személyeket. Az indoklás szerint ez igazából eddig is következett a törvényből, de mivel az Európai Bizottság „elvárásként fogalmazta meg e szervezetek kifejezett törvényi nevesítését a közbeszerzési ajánlatkérők között”, ennek tesz most eleget a kormány - derül ki a hvg.hu szemléjéből.

Orbán, a kalózkapitány - így rejti el a Fidesz a több ezer milliárdos közpénzvagyont a '22-es bukásukra készülve

„Ismerős lehet mindannyiunknak a történet gyermekkorunkból, amikor a kalózkapitány már tudja, hogy nem úszhatja meg az elszámoltatást, nem úszhatja meg a súlyos a börtönéveket, eszeveszett kapkodásba kezd, és a megszerzett kincseit próbálja elásni, még az utolsó perceket felhasználva. Ez a kincses sziget legendája.

Érdekesen oldhatták meg a közérdekű vagyonkezelő alapítványokba delegált vezető fideszes és kormánypolitikusok ügyét. 

A törvényjavaslat ugyanis úgy fogalmaz, hogy ha valakinek az összeférhetetlenségét megállapítják, a közérdekű vagyonkezelő alapítvány köteles biztosítani, hogy az érintett személy az alapítványi döntéshozatalban nem vehet részt”. Ezt az alapszabályban is rögzíteni kell. 

Azonban ebből nem derül ki, hogy távoznia is kell majd az alapítványok éléről a fideszes kinevezetteknek. 

Emlékezetes, az Orbán-kormány az uniós források érdekében tizenhét intézkedés végrehajtását vállalta.