Varga Mihály: 2010 óta következetes adófilozófiánk, hogy nem emelni kell az adókat, hanem beszedni

Varga Mihály: 2010 óta következetes adófilozófiánk, hogy nem emelni kell az adókat, hanem beszedni

A miniszter szerint az OECD és az EU felmérései azt mutatják, hogy Magyarország tudta a legnagyobb arányban fehéríteni gazdaságát.

A kormány 2010 óta következetesen azt az adófilozófiát képviseli, hogy nem emelni kell az adókat, hanem beszedni

- fogalmazott Varga Mihály pénzügyminiszter kedden Budapesten a Vám, Jövedéki és Adóügyi Szolgáltatók Szövetsége (VJASZSZ) ünnepi közgyűlése után tartott rendezvényen.

A tárcavezető kiemelte, hogy az OECD és az EU felmérései szerint Magyarország tudta a legnagyobb arányban fehéríteni gazdaságát: a beszedhető és ténylegesen beszedett áfa különbözete (áfa-rés) 21-22 százalékról 5-6 százalékra csökkent az elmúlt években. Ez az arány 2010-ben még 30-35 százalék volt, vagyis a költségvetés áfa-bevételeinek közel harmadáról mondott le - hangoztatta.

A pénzügyminiszter szerint a hatékonyság növelése, a gazdaság fehérítése a VJASZSZ és más szakmai partnerek nélkül nem valósult volna meg.

Az adók hatékonyabb beszedése, a gazdaság fehéredése teszi lehetővé az adók csökkentését és azt, hogy a gazdaság emelkedő pályán maradjon. Ezek az intézkedések adják a kormány gazdaságpolitikai mozgásterének legfontosabb kereteit - érvelt.

Az MTI beszámolója szerint a Vám, Jövedéki és Adóügyi Szolgáltatók Szövetsége az idén ünnepli alapításának 30. évfordulóját, s ebből az alkalomból a szervezet főtitkára Berényi János és Varga Mihály átadta a szervezet által alapított Szent Máté díjakat.

Nem mellesleg a kormány gazdaságpolitikájával szorosan összefonódik a hazai bérhelyzet kérdése is, amivel kapcsolatosan cikkünkben összeszedtük az elmúlt 13 év törvényi változásait, amelyek így vagy úgy megágyaztak az európai viszonylatban alacsony bérszínvonalnak.

Címlapkép: Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond a karcagi tiszteletbeli kazah konzulátus alapításának 25. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen 2023. március 24-én. (MTI/Czeglédi Zsolt)