Varga Mihály elismerte, hogy szükség van a költségvetési tervek átírására a választások után

Varga Mihály elismerte, hogy szükség van a költségvetési tervek átírására a választások után

Szegeden, a helyi fideszes országgyűlési képviselőjelölt lakossági fórumán szólalt a pénzügyminiszter, aki az RTL Híradó kérdésére elmondta, hogy gazdaságilag nehezebb időszakra kell felkészülni az ukrajnai háború miatt, a közép-kelet-európai térség sokkal kockázatosabb régiója lett Európának, ami látszik a befektetések megítélésén, a térségi valuták árfolyamán és a kamatszintek emelkedésén is.

Varga Mihály kifejtette, hogy a hatás mélysége nagyban függ attól, hogy meddig fog tartani a háború, valamint attól is, hogy milyen szintre terjednek majd ki az Oroszországra kivetett szankciók. Ennél a pontnál Varga megjegyezte, hogy a magyar kormány csak olyan szankciókban hajlandó részt venni, amelyen nem érintik hátrányosabban Magyarországot és a térséget, mint a szankciók által megcélzott országot.

A pénzügyminiszter szerint a gazdaság teljesítményének köszönhető, hogy januárban növekedtek az áfabevételek és azt mondta, hogy a rendszerváltozás óta nem történt olyan szintű éves növekedés, mint tavaly.

Azonban hozzátette, hogy a háború előtt az idei évre is jóval 5 százalék feletti gazdasági növekedésre számítottak, de most át kell írni a terveket, ezzel viszont már megvárnák a választást:

utána az első és legfontosabb lépésnek nevezte, hogy a háború okozta gazdasági nehézségekhez és károkhoz igazítsák a magyar államháztartást.