A fekvőbeteg-ellátás újranyitását követelték Vásárosnaményban

A fekvőbeteg-ellátás újranyitását követelték Vásárosnaményban

Ezt az intézményt még a legnagyobb jóindulattal sem nevezhetjük kórháznak. Gondoljon csak bele. Nincs belgyógyászatunk, nincsen krónikus osztályunk, ápolási osztályunk, rehabilitációs osztályunk, de még gyermekosztályunk sem. 

- mondta az Alfahírnek nyilatkozó Dr. Sápi Mónika, aki főszervezője volt a vásárosnaményi kórház fekvőbeteg ellátás beszüntetése miatt indított demonstrációnak. A "Nem adjuk a kórházunkat" Facebook-csoport vezetője szerint a kormány döntése miatt ellátatlanul hagyták a beregi térséget.

A kórház legutóbb azt ígérte, hogy szeptemberben három osztály indul újra.

- tette hozzá Sápi Mónika, aki hangsúlyozta, ha ősszel sem lesz teljes a fekvő- és járóbeteg-ellátás, akkor újra demonstrálnak.

A kormány döntése nyomán felszabadították az ágyakat, sok esetben még kezelés alatt álló betegeket is hazaküldve, hogy majd ott helyezzék el a fertőzött betegeket. Azonban mostanáig egyetlen koronavírussal fertőzött személyt sem fektettek a vásárosnaményi kórházba miközben több mint négy hónapja a városlakók és a közeli falvakban élők nem kaphatnak megfelelő orvosi kezelést. 

Tovább nehezíti a beregiek helyzetét, hogy a korábbi kormányzati döntések miatt ritkították a vasút és buszközlekedést és ha valaki tömegközlekedéssel akar Vásárosnaményba eljutni, vagy a helyi ellátottság hiánya miatt Kisvárdára, Záhonyba vagy Nyíregyházára, akkor egy teljes napot töltenek utazással. Legalább ennyien egyszerűen lemondtak a saját kezelésükről, illetve ragaszkodnak az orvosukhoz, akik viszont az osztálybezárások miatt nem tudják ellátni a saját betegeiket. 

Hónapok óta várok az infúziós kezelésre. Mint látja kerekesszékhez vagyok kötve, ezért még a legközelebbi városba is csak nagy nehézségek árán tudnék eljutni, de jelen helyzetben még az sem biztos, hogy fogadnak. 

- mondta el az Alfahírnek Varga Sándorné.

Fekvőbetegként március elején voltam itt utoljára, de a járóbeteg-ellátás is nehezen megy, mert csak néhány osztályt nyitottak meg.

- közölte Horváth Sándorné.

A nagy meleg ellenére több százan gyűltek össze. A felszólalók főleg helyi civilek, egykori és jelenlegi betegek voltak, de megjelentek ellenzéki politikusok is. Bangóné Borbély Ildikó MSZP-s, Szél Bernadett független és Gyüre Csaba jobbikos képviselő tartottak rövid beszédet. A kormánypárt azonban nem képviseltette magát. 

Elsősorban Tilki Attilától a térség fideszes képviselőjétől várnánk magyarázatot arra, hogy miért megy szembe a saját választóinak az érdekeivel - mondta lapunknak Tamás Attila.

Ezt később a felszólalók is megemlítették. Szerintük Tilki Attila nem vesz tudomást a kialakult helyzetről és úgy vélik, semmi sem indokolja a fekvőbeteg ellátás megszüntetését.

Nem volt könnyű összegyűjteni az 1500 aláírást. Sok embert megfenyegettek, ha aláírják a kórház megnyitása érdekében kezdeményezett ívünket, akkor elbúcsúzhatnak a munkahelyüktől. 

- nyilatkozta az Alfahírnek Adorján Béla, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés jobbikos képviselője. A szignókat ezután Jakab Péter, a Jobbik elnöke mutatja majd be az Országgyűlésnek.

A beregieket magukra hagyta a kormány amikor a járványra való tekintettel kiürítette a kórházat - mondta lapunknak Gyüre Csaba, a Jobbik országgyűlési képviselője. 

Súlyos problémák adódnak abból, hogy a betegeket nem fogadja a kórház, halálesetekről is tudok, így tehát nem túlzás, hogy a kormány döntése életeket veszélyeztet. A fideszes polgármester felelőssége ezért nem megkerülhető.

- tette hozzá Gyüre Csaba.

Megkérdeztük a demonstráción megjelent, de beszédet nem mondó Filep Sándor polgármestert, hogy kormánypárti városvezetőként mit tehetne a kórház megnyitása érdekében, de azzal hárított, hogy orvosszakmai volt a fekvőbeteg-ellátás megszüntetése. 

Miniszter úrtól tegnap kaptam egy levelet, ebben Kásler Miklós azt írta, hogy a koronavírus-járvány aktuális helyzetétől teszik függővé, hogy szeptember elsejétől újraindulhat a fekvőbeteg-ellátás.

- közölte Vásárosnamény polgármestere.

A demonstráció véget ért, és ahogyan két hete sem jelent meg a vásárosnaményi ARJ ruhagyár megszüntetése ellen szervezett demonstráción a kormánypárti sajtó, illetve a közszolgálati tévé, rádió vagy éppen az MTI, úgy ezek a közpénzen működő médiumok a helyi kórház megnyitásért tartott tüntetéstől sem tudósítottak.