Visszatérő nyugdíjas tanárok nélkül összeomlana az oktatás

Visszatérő nyugdíjas tanárok nélkül összeomlana az oktatás

Egyre több nyugdíjas pedagógus tér vissza tanítani. Szükség is van rájuk, mert fiatal tanárból alig van.

Sorra térnek vissza az iskolákba a nyugdíjas pedagógusok, a fiatalokat viszont a statisztikai adatok alapján szinte lasszóval kell fogni - írja az Economx.

A KSH adataiból derült ki, hogy a foglalkoztatás bővüléséhez az idősebb korosztályok járulnak hozzá leginkább. A nyugdíjasok foglalkoztatása pedig az oktatási ágazatban bővült a legnagyobb mértékben.

A nyugdíjasok közel 15 százaléka az oktatásban dolgozott 2024 I. negyedévében.

Most több mint 11 ezer 60 év feletti pedagógus van általános iskolákban. Ez azt jelenti, hogy egyetlen év alatt ezerrel több 60 év feletti pedagógus lett az általános iskolákban. Két év alatt ez majdnem 2200 fős emelkedés.

Közben a 30 év alatti pedagógusok száma csak 165 fővel lett több. Ez óriási különbség.

A 60-64 éves pedagógusok száma 8462-ről 8848 főre, a 64 évesnél idősebbeké 1577-ről 2171-re nőtt egy év alatt az általános iskolákban.

Egyre többen kényszerülnek tehát arra, hogy visszamenjenek 64 év felett is dolgozni.

A jelenség hátterében feltehetően az is áll, hogy a kormány 2023-tól időkorlát nélkül egyszerűsítette a nyugdíjas pedagógusok visszafoglalkoztatásának szabályait, hogy enyhítse a súlyos tanárhiányt - mutat rá összeállításában az Eduline.

Mint arról korábban már beszámoltunk, mostanra bebizonyosodott, hogy sokkal több pedagógus megy nyugdíjba, mint ahány elvégzi a szakot.

(Címlapkép: A Magyar falu program keretében felújított tanterem a fejlesztések átadásának napján a Gárdonyi Géza Általános Iskolában, Halmajon 2023. október 27-én. MTI/Vajda János)