Zelenszkij válaszolt Putyinnak: ne remélje, hogy sok ukrán akar orosz állampolgárságot

Zelenszkij válaszolt Putyinnak: ne remélje, hogy sok ukrán akar orosz állampolgárságot

Az orosz elnök pénteken bejelentette, hogy minden ukránnak állampolgárságot adna.

Volodimir Zelenszkij megválasztott ukrán elnök reagált Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton tett pekingi kijelentésére, miszerint Oroszország kész megkönnyíteni az orosz állampolgárság megszerzését az összes ukránnak, nemcsak a Donyec-medencei szakadár területeken élőknek.

Az MTI összegfoglalójában az állt, hogy Zelenszkij a hétvégén kiadott közleményében kifejtette: Ukrajna egyebek mellett abban különbözik Oroszországtól, hogy „az ukránoknak hazájukban van szólásszabadság, szabad média és internet”.

„Mi pontosan tudjuk, mit jelent az orosz útlevél. Ez jog arra, hogy békés tüntetésért letartóztassanak bennünket. Jog arra, hogy ne legyenek szabad és versenylehetőséget biztosító választások. Jog arra, hogy elfelejtsük úgy általában minden emberi és szabadságjog létezését”

 - fűzte hozzá. 

Szavai szerint az ukrán állampolgárság ezzel szemben „a szabadságot, a méltóságot és a tiszteletet” jelenti.

„Ez az, amit megvédtünk és védeni fogunk. Ukrajna nem mond le arról a küldetéséről, hogy a demokrácia példájaként szolgáljon a posztszovjet térség országai számára. Ezen küldetésünk részévé válik az, hogy védelmet, menedéket és ukrán állampolgárságot adunk mindenkinek, aki kész harcolni a szabadságért. Segítséget és menedéket fogunk nyújtani mindazoknak, akik készek velünk vállvetve harcolni a mi és az Önök szabadságáért”

 - jelentette ki. 

Zelenszkij azt is leszögezte, hogy „nem érdemes” Ukrajnával a fenyegetések, a katonai és a gazdasági nyomásgyakorlás nyelvén beszélni. 

Ugyanakkor megerősítette: kész Putyinnal tárgyalni, és reményét fejezte ki, hogy a normandiai formátum keretében - azaz Németország és Franciaország bevonásával - a közeljövőben létrejövő találkozón Oroszország „demonstrálja készségét” a konfliktus enyhítésére. Leszögezte: Oroszországnak ezt a készségét konkrét lépéssel, a két ország közti, „mindenkit mindenkire” elv alapján történő fogolycserével kell megerősítenie. 

Azt is mondta, hogy kész megvitatni továbbá Ukrajna és Oroszország együttélésének új feltételeit, majd hozzátette:

a két ország közötti kapcsolatok normalizálásáról csakis az ukrán területetek megszállásának teljes megszüntetése után lehet szó, értve ez alatt a Donyec-medencét és a Krím félszigetet is.

Az új ukrán elnök egy kicsit mindenkinek „zsákbamacska"

Mekkora mozgástere lehet az ukrán politikában a színész-humoristából új elnökké választott Volodimir Zelenszkijnek? Várható-e jelentős változás az ukrán-orosz viszonyban? Hogyan alakulhatnak a magyar-ukrán kapcsolatok? Puhulhat-e a hatalomátadás előtt gyorsan elfogadott nemzetiségek jogait sértő ukrán nyelvtörvény? Ezekre a kérdésekre válaszolt Ackermann Sándor, a Külügyi és Külgazdasági Intézet elemzője az Alfahírnek.