Vona: Nem uralkodásra, hanem kormányzásra készülünk

Meglepetést fognak okozni a választásokon, aztán jön az elszámoltatás.

Korábban beszámoltunk róla, hogy Vona Gábor 2,5 millós megtekintéssel bíró felszólalásáról szóló posztját a Facebook eltávolította, aminek hátterében a pártelnök szerint a Fidesz trollkommandója állhat.

"Valószínűleg a korrupt zsarnok leépülésének abba a fázisába léptünk, amikor a környezete már próbálja óvni a külvilág híreitől"

- mondja Vona, aki szerint Orbán fél tőle és a Jobbiktól is, amit nem legyőzni akar, hanem megsemmisíteni. Ezért vetette be az Állami Számvevőszéket ellenük, amely kettős mércét alkalmazva végül 660 milliós büntetést rótt ki a pártra, pedig az a többi politikai szereplővel ellentétben a plakátolás költségeit és a plakátok darabszámait is nyilvánosságra hozta.

A Jobbik elnöke úgy látja, hogy Orbán félelmét valójában ezek a tettek mutatják meg, mert a marketingje jó, tehetséges politikus, csak

"olyan, mint egy észak-koreai szoftver egy japán hardverben. Jó az alap, csak rossz a program".

Ez által valósulhatott meg az is, amit Vona Gábor korábban sosem gondolt volna, hogy egyszer Schiffer Andrással, Fekete-Győr Andrással és Juhász Péterrel közösen fogja védeni a demokráciát, amit egy rossz működésre hajlamos politikai rendszernek tart ugyan, de Orbán Viktor kormányzása alatt megtanulta, hogy egyelőre "nincs ennél jobb, és meg kell becsülni."

Ez a szemlélet vezethetett ahhoz is, hogy a nyugati sajtóban

"a Jobbik és a Fidesz helyet cserélt. Ma a Fidesz a szélsőséges, despotikus, a Jobbik pedig egy konszolidálódott politikai erő",

akinek elnöke már élhet Orbán korábbi privilégiumával és egész oldalas interjúban fejtheti ki véleményét a legnagyobb osztrák konzervatív napilap, a Die Presse hasábjain.

A lap szerint a néppártosodásnak azonban hátulütői is lehetnek, mivel nem mindenki nézi jó szemmel a Jobbik nyitását. Vona Gábor azonban leszögezi, hogy ez nem egy taktikai lépés a párt részéről, hanem felismerték, hogy

"a 20. századi megosztottságok helyett, amire a Fidesz és a baloldal építette ezt a kudarcos 28 évet, a közös célokra kell koncentrálni".

A fájdalommal és viszályokkal teli múltba révedés helyett, a jelen és a jövő felé kell tekinteni, ahol lehetnek közös feladatok.

A pártelnök szerint a Jobbik nagy előnye, hogy

"nem a lopott pénz tartja össze és a hatalom, hanem a hit és a remény egy biztonságos, élhető, szabad és igazságos Magyarországban",

ezért okozhat nagy meglepetést a választásokon, ahol majd mindenkinek mérlegelnie kell:

"Ha kormányváltást akarok, akkor a Jobbikot kell segítenem, minden más ellenzéki pártra adott szavazat elveszett szavazat, amely közvetett módon Orbán kormányon maradását segíti."

Ezt az is erősíti, hogy míg a többi párt egymással harcol, addig a kormány a Jobbikot támadja, érvek híján a miniszterelnök pedig Vona Gábort buzizza. Ebben az eltorzult politikai térben próbál a Jobbik helytállni szakpolitikai programjával, aminek megvalósítását kormányra kerülésükkor csak az elszámoltatás előzné meg.

"Orbán Viktor nem is hinné, hogy a rendszerben hány olyan pont van, ami szivárog. Nagyon sok olyan ember van belül, aki a kormányváltás pillanatában a segítségünkre lesz. Ez egyszerűen a diktatúrák lélektana. Az összeomlás során nem mindenki akar majd a romok alá kerülni."

A lap kérdésére, hogy a Jobbik választási győzelme után szakértői kormány alakul-e, a párt miniszterelnök-jelöltje azt felelte, hogy a miniszteri és államtitkári székekbe a legalkalmasabbak fognak kerülni, függetlenül attól, hogy szakértők vagy pártpolitikusok.

"Nem uralkodásra készülünk, hanem kormányzásra a nép pártján. Magyar szívvel, józan ésszel, tiszta kézzel."