Így mentené meg Vona Gábor a nyugdíjrendszert és az egészségügyi alapellátást

A jobbikos miniszterelnök-jelölt utolsó személyes vállalásai.

Hazai igényekre szabott nyugdíjrendszer

Vona Gábor elmondta, hogy a nyugdíjrendszer egy annyira komplex és nehéz problémakör, amiből nem lehet egy elemet kiragadni, mondván, ha azt megoldjuk, legyűrtük a nehézségeket.

Mint fogalmazott, az ő személyes vállalása - ami a Jobbik programjában is szerepel - egy

"méltányos, igazságos és rugalmas nyugdíjrendszer" megteremtése.

A pártelnök szerint ehhez négy elemnek kell teljesülnie:

1. Magyar index

Ezzel kapcsolatban Vona kifejtette:

a Fidesz-kormánynak, minden ellenkező állítása ellenére sem sikerült megőriznie a nyugdíjak vásárlóértékét.

A Jobbik elnöke szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által megállapított infláció nem mutatja meg, hogy a mindennapi háztartási cikkek és élelmiszerek milyen mértékben drágultak. Felhívta a figyelmet, hogy a míg az MNB adatai szerint az infláció mértéke 2,4 százalékos, addig például

a tojás ára 23 százalékkal nőtt, ami szintén mutatja, hogy a fogyasztási cikkek növekedése többszöröse a normál inflációs rátának.

A Jobbik a jelenlegi gyakorlattal szemben magyar indexálást vezetne be, amely két elemet tartalmazna:

  1. a nyugdíjas kosár inflációjához, valamint
  2. a reálbérekhez kötné a nyugdíjak éves emelkedésének mértékét.

Vona hozzátette, hogy a nyugdíjas kosár tartalmát törvényben szabályoznák, az intézkedés pedig garantálná, hogy a magyar nyugdíjasok még akkor sem járhatnak rosszabbul a magyar indexálás szerint, ha netán a nyugdíjas kosár inflációját meghaladja a normál infláció, mert ebben az esetben az utóbbihoz kellene igazítani a nyugdíjak értékét.

A pártelnök elmondta azt is, hogy a reálbérek növekedésének 50 százalékát beépítenék a nyugdíjrendszerbe.

2. Differenciált nyugdíjnövelés

A Jobbik miniszterelnök-jelöltje kifejtette, hogy az átlagnyugdíjak és az átlag alatti nyugdíjak tartományában is magasabb kulccsal emelnék a nyugdíjak értékét, hogy ezzel megelőzzék a jelenleg kialakulóban lévő nyugdíj-polarizációt.

3. Szülői nyugdíj-kiegészítés

Vona rámutatott, hogy ez a pont eddig is a Jobbik programjának egyik sarokpontját képezte, létjogosultságát pedig azzal indokolta, hogy szerinte az állam a "humán tőkébe való befektetést", tehát a gyermekvállalást és a gyermeknevelést nem honorálja kellőképpen a jelenlegi nyugdíjrendszerben.

Hangsúlyozta:

a Jobbik a gyermekek számára lehetővé tenné, hogy szüleiknek felajánlják a személyi jövedelemadójuk egy, vagy több százalékát nyugdíj-kiegészítés gyanánt.

A Jobbik elnöke szerint ez a lépés azt üzeni, hogy a Magyarországon érdemes családot alapítani, gyermeket vállalni, mert ez biztosítja a tisztességes nyugdíjat.

Hozzátette: pártja emellett fenntartaná a mostani kormány családi adókedvezményekre épülő támogatási rendszerét.

4. 40 éves munkaviszony utáni nyugdíjba vonulás lehetősége

Vona Gábor elmondta, hogy ez a programpont már szintén régóta szerepel a Jobbik célkitűzései között.

A pártelnök azért tartja szükségesnek, hogy a férfiak is 40 év munkaviszony után nyugdíjba vonulhassanak, mert Európában "a leghalandóbb ember a magyar férfi", ugyanis

a magyar férfiak akár 7-8 évvel is kevesebbet élnek, mint nyugat-európai társaik.

A Jobbik miniszterelnök-jelöltje elmondta, hogy a fenti pontok nem egy teljes nyugdíjreform egészét teszik ki, de az általa leglényegesebbnek tartott irányokat foglalják össze.

Elég az uszításból! Mi lesz a nyugdíjasokkal?

Tízezer forintot adni évvégén nem segítség: havi 830 forintot jelent. Mi lesz a nyugdíjasokkal, akiknek fele a létminimum küszöbén tengődik? Miért csak kampányeszköznek használja őket a kormány? Miért épül politikai iparág arra, hogyan kell őket átverni? Hol itt a tisztelet?

Legyen alap az alapellátás

Vona szerint a közéleti és a médiában folytatott egészségügyi viták többsége a kórházi és a szakellátásról szól, ennek ellenére a Jobbik szerint az alapellátás helyzetével is foglalkozni kell, mivel

az orvos-beteg találkozások túlnyomó többsége a háziorvosnál történik.

Szerinte az alapellátás már most válságban van, annak ellenére, hogy a szakemberek csupán 5 éven belülre jósolják a helyzet drámaira fordulását.

A pártelnök elmondása szerint rengeteg gyermek és felnőtt háziorvosi praxis szűnik meg, olyannyira, hogy a számuk összességében már 5000 alá csökkent, és 300 olyan praxis van, ahol tartósan nincs háziorvos.

Ez szerinte 400 ezer embert érint, ami 5 éven belül közel egymillióra emelkedik majd: ennyien lesznek, akiknek nem lesz háziorvosa.

Ahhoz, hogy az állmányt pótoljuk, Vona szerint 200-300 háziorvosnak kéne a pályára érkeznie, ehelyett mindössze 100-120 áll munkába, és ezek közül is sokan külföldre távoznak.

Vona hangsúlyozta: a kormány tett ígéreteket, sőt konkrét lépéseket is, de ezek tüneti kezelések voltak, nem rendszerszintű megoldások, ezért maradtak hatástalanok.

A pártelnök úgy véli:

a háziorvosi ellátást meg kell menteni, amihez érdemben emelni kell a praxisoknak járó támogatásfinanszírozást, mert a jelenlegi alapból nem lehet fenntartani egy rendelőt.

Ehhez kiegészítésként lehetségesnek tartja, hogy a legveszélyeztetettebb területeken akár plusz szorzóval vagy lakhatási támogatással segítsék a háziorvosokat.

Kiemelte azt is, hogy az országot járva minden háziorvostól azt a panaszolta hallotta, hogy nem tudják megfelelően kihasználni az úgynevezett "alvó kompetenciáikat".

Ezért a Jobbik megteremtené a lehetőséget ahhoz, hogy amennyiben a háziorvosnak van egyéb szakképzettsége, saját rendelőjében is praktizálhassa azt.

Vona Gábor szerint ezzel

  • még biztosabbá tennék a háziorvosok anyagi hátterét,
  • tehermentesítenék a szakellátást és
  • lerövidítenék azt az időt, ameddig a beteg megfelelő szakellátásban részesül.

A Jobbik miniszterelnök-jelöltje közölte: prioritásként kell kezelni az alapellátás megmentését, mert ha az összeomlik, magával ránthatja az egész rendszert.

Vona Gábor zárszóként elmondta: büszke a 18 vállalására, március 18-án pedig röviden összefoglalja majd az eddigi pontokat, melyeknek szerinte sok közös nevezője akad a Jobbik 2018-as választási programjával.

Mitől nagybeteg a magyar egészségügy? Ha tudni szeretné, mindenképp olvassa el ezt a cikket!

Nemrég látott napvilágot az Európai Egészségügyi Fogyasztói Index (EHCI) 2017-es felmérése, ami megmutatta: teljes csőd a Fidesz-kormány egészségügyi politikája, az alapellátás színvonalát tekintve pedig, hazánk a sereghajtók között kullog. Miért teljesítünk ennyire rosszul európai szinten és milyen problémákat kellene kiküszöbölni ahhoz, hogy újra minden magyar állampolgár számára elérhető és színvonalas egészségügyünk legyen?