Zelenszkij szerint kulcsfontosságú a fekete-tengeri kikötők biztonsága

Zelenszkij szerint kulcsfontosságú a fekete-tengeri kikötők biztonsága

Az ukrán államfő úgy látja, az élelmezésbiztonság az ukrán béketerv része.

A fekete-tengeri ukrán kikötők és a gabonaexport biztonságára kell összpontosítani a NATO-Ukrajna Tanács közelgő ülésén - hangsúlyozta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedd esti videóbeszédében.

"A világ tudja, hogy fekete-tengeri kikötőink biztonsága kulcsfontosságú a globális élelmiszerpiac békéje és stabilitása szempontjából"

- fogalmazott Zelenszkij.

"Az élelmezési biztonság fontos globális szempont, az ukrán béketerv része"

- emelte ki az elnök.

Zelenszkij elmondása alapján az újonnan felállított testület szerdán tart nagyköveti szintű tanácskozást, amelyen a Fekete-tenger biztonságáról beszélnek majd. Az MTI emlékeztet arra is, hogy a NATO-Ukrajna Tanács két hete, a litvániai NATO-csúcson ült össze először állam- és kormányfői szinten.

Oroszország még július közepén kilépett a fekete-tengeri gabonaegyezményből, amely lehetővé tette, hogy Ukrajna mintegy 33 millió tonna gabonát és más élelmiszert adjon el a háborús helyzet ellenére. Ám Recep Tayyip Erdogan török elnök a napokban azt pedzegette, hogy meggyőződése szerint a Vlagyimir Putyin vezette ország visszatér a fekete-tengeri gabonaegyezményhez. Az ukrán gabona fekete-tengeri exportját és az orosz mezőgazdasági termékek kivitelét lehetővé tévő megállapodást 2022 júliusában írták alá Ukrajna, Oroszország, Törökország és az ENSZ képviselői, és a G7 részéről már korábban is sürgették, hogy azt hosszabbítsák meg.

(Címlapkép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sajtóértekezletet tart a Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral folytatott kétoldalú megbeszélésük után a NATO-tagországok vilniusi csúcstalálkozóján 2023. július 12-én. MTI/EPA/Tim Ireland)