G7: Oroszország "az élelmiszert geopolitikai kényszerítőeszközként használja"

G7: Oroszország "az élelmiszert geopolitikai kényszerítőeszközként használja"

A gabonamegállapodás meghosszabbítását és betartását sürgették.

A fekete-tengeri gabonamegállapodás meghosszabbítását és betartását sürgették vasárnap a hét legfejlettebb ipari ország csoportjának (G7) gazdasági miniszterei - adta hírül az MTI.

A tárcavezetők a Japánban tartott, kétnapos egyeztetés után kiadott közös közleményben hívták fel a figyelmet az egyezmény fontosságára, egyúttal

azt vetették Oroszország szemére, hogy "az élelmiszert geopolitikai kényszerítőeszközként használja".

A G7 államai készek támogatni Ukrajna újjáépítését, beleértve a mezőgazdasági földek aknamentesítését és a mezőgazdasági infrastruktúra helyreállítását - szögezték le.

A miniszterek emellett aggodalmukat fejezték ki az orosz-ukrán háborúnak a világ élelmiszerellátásra gyakorolt hatása miatt, beleértve a gabona, a műtrágya és az üzemanyag árának jelentős drágulását.

"A konfliktus csak tovább mélyítette az élelmiszer-bizonytalanságot, miközben az éghajlatváltozás, a biodiverzitás csökkenése szintén súlyos következményekkel bír a vizekre és a föld minőségére nézve"

- tették hozzá.

Az ukrán gabona fekete-tengeri exportját és az orosz mezőgazdasági termékek kivitelét lehetővé tévő megállapodást 2022 júliusában írták alá Ukrajna, Oroszország, Törökország és az ENSZ képviselői. Az alku hatályát novemberben 120 nappal, március 18-ig meghosszabbították. Ezt követően Moszkva bejelentette, hogy 60 nappal meghosszabbítja az egyezmények hatályát, de figyelmeztetett, hogy ennek elegendőnek kell lennie az ENSZ-szel kötött megállapodás teljesítésére is.

Az egyezményről Szergej Lavrov orosz külügyminiszter várhatóan a héten egyeztet António Guterres ENSZ-főtitkárral New Yorkban.

Ahogy azt megírtuk, pénteken a Magyar Gabonaszövetség vezetője, Pótsa Zsófia az Alfahírnek elmondta, elutasítják az ukrán gabonaimport tilalmát; és úgy látják, a piaci folyamatokba történő közvetlen kormányzati beavatkozás sérti a takarmánygyártók és ipari feldolgozók érdekeit, ennek pedig végső soron a fogyasztók látják majd a kárát. Bencze János jobbikos agrárpolitikussal készült beszélgetésünkből pedig kiderül, szerinte hazánkban nagyobb biznisz behozni az ukrán gabonát és extraprofittal eladni, mint a magyar gazdákat segíteni.

(Címlapkép: A 2022. november 2-i képen az ukrán gabonát szállító Zante teherhajó érkezik az isztambuli teherkikötőbe. MTI/EPA/Erdem Sahin)