Zöld erdőben jártam – Európa utolsó őserdejének pusztulását láttam

Az eredeti tervek több mint négyszeresének megfelelő fát vágnának ki.

Azonban civil szakmai szervezetek ezt egészen másképp látják, ahogy arról a nemzeti környezetvédelmi egyesület, a Zöld Válasz is beszámolt: az első tervekben 40 ezer, míg az aktuálisakban már 180 ezer köbméternyi fa kivágása szerepel. Sőt, a munkálatok már meg is kezdődtek, ahogy a videómegosztókra feltöltött felvételekből azt látni lehet.

[fb_pages_codes:econation]

Jan Szyszko lengyel környezetvédelmi miniszter ugyanakkor továbbra is azt hangsúlyozza, hogy az UNESCO által 1979-óta világörökségi oltalom alatt álló Białowieża-erdő védelmében kell megválni a fáktól, így védve az őshonos fajokat.

[video:https://www.youtube.com/watch?v=lYRKTFvSThQ]

Ugyanakkor a terv komoly társadalmi ellenállásba ütközött, de az Európai Bizottság (lásd: Natura 2000), az UNESCO, több lengyel és nemzetközi környezetvédelmi szervezet, köztük a Greenpeace is felszólalt az erdő védelmében.

A Białowieża-erdőt több mint 20 ezer állatfaj lakja, köztük 250 madár- és 62 emlősfaj. Az itteni ökológiai rendszer pótolhatatlanságát leginkább az adja, hogy ez az egyetlen olyan hely, ahol az európai bölény szabadon él.

[video:https://www.youtube.com/watch?v=IPwyTnLMZi8]

Érdekességképpen, április közepén kerül a hazai mozikba az Évszakok című film, amely a kontinensünk elmúlt 40 ezer éves történelmét mutatja be, onnantól kezdve, amikor az erdőket még állatok, emberek és istenségek lakták egészen odáig, amíg az ember megváltoztatta az évszakokat.