Van remény: nem a felmentő bírósághoz kerül vissza a vörösiszap-per

Marad Győrben az ügy.

Ferenczy Tamás, a táblabíróság szóvivője pénteken az MTI-t, hogy a Veszprémi Törvényszék elnöke azt közölte az ítélőtáblával, az ügyelosztási rendje szerint nincs olyan bírója, aki az ügyben jogosult lenne eljárni és ne lenne kizárva a megismételt eljárásból.

A Győri Ítélőtábla a megismételt eljárásból kizárta ugyanis az első fokon eljáró bírót, két másik bíró az ügy nyomozati szakaszában járt el, egy bíróval szemben pedig kizárási ok áll fenn.

„Félő, a vörösiszap-katasztrófa idővel kikopik az emberek emlékezetéből"

Ezzel hét év ment veszendőbe, de legalább pislákol a halvány remény, az emberek igazságszolgáltatásba vetett hite megmarad - így értékelte lapunknak Ferenczi Gábor a Győri Ítélőtábla hétfői határozatát, amellyel hatályon kívül helyezte a vörösiszap-perben meghozott elsőfokú döntést. Ez kimondta, hogy a Mal Zrt.

[fb_pages_codes:econation]

A másodfokú bíróság idén február 6-án hatályon kívül helyezte a Veszprémi Törvényszéknek a vörösiszap-per összes vádlottját minden vádpont alól felmentő határozatát. Ezzel pedig történelmet írt: először mondta ki, hogy a magyar igazságszolgáltatás nem a magyar állampolgárokat, hanem az ipari lobbi, a nagytőke érdekeit képviselte.