Pártállam – a Jobbik plakátjai miatt már házkutatást tartottak a NAV-nyomozói

Először a kormánylap, azután a NAV nyomozó.

Még Virág elvtárs is csettintene:

A Magyar Nemzet mutatta be a pártállami múltat felidéző cselekménysort. A hivatalos kormánylap, a Magyar Idők még csütörtökön írta meg, hogy „költségvetési csalás gyanúja miatt nyomozást indított a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Publimont Kft. és Mahir Cityposter Kft. ügyletei miatt”. Majd ezután pénteken és szombaton is jelentek meg a lapban névnélküli cikkek a Jobbik-plakátkampányának "sötét titkairól".

Az "újságcikkeknek" meg is lett az eredménye, hétfőn megjelentek a nyomozók a cég telephelyén.

"Egy normál, rendes adóhatósági ellenőrzésre az adóhatóság ellenőrei e hét csütörtökre már bejelentkeztek" – mondta ezzel kapcsolatban a Hír TV-nek Böröczky Kornélia, a Magyar Nemzet tulajdonosi köréhez tartozó Mahir Cityposter Kft. jogi képviselője, emlékeztetve, hogy a revizorok helyett érkező bűnügyi nyomozók ugyanazokra az iratokra voltak kíváncsiak, mint kollégáik.

Négy adónyomozó várta Kovács Istvánt, a Mahir ügyvezetőjét a bejáratnál, majd közölték vele, hogy ismeretlen tettes ellen költségvetési csalás ügyében vizsgálatot indítanak a plakátcégnél.

„Természetesen felkísértem őket, megnéztük a megbízólevelüket, megnéztük, milyen papírokat kérnek, és a legnagyobb együttműködéssel próbáljuk előkészíteni azokat a papírokat, amelyekre szükségük van”

– mondta Kovács István.

Az ellenőrzés a 2017. január és 2017. április 30-a közötti időszakot érinti, vagyis az adónyomozók a Jobbik plakátkampányát megelőző időszak papírjaira voltak kíváncsiak. A cég ügyvezetője hangsúlyozta, a Mahir Cityposter áll a vizsgálatok elé, a társaság gazdálkodása ugyanis törvényes és szabályos - olvasható a Magyar Nemzetben.

Böröczky Kornélia egyébként szokatlannak tartja az eljárást:

„Értetlenül állunk az események előtt, hiszen számomra ügyvédként ez teljes mértékben megdöbbentő, ez nem egy bevett gyakorlat.”

A cég jogi képviselője szerint előfordul, hogy az adóhatósági ellenőrzésből később bűnügyi igazgatósági eljárás lesz, de az, hogy a bűnügyi eljárás megelőzi az adóhatóságot, nagyon ritka.

Érdekes lehet az is, hogy a NAV közérdekű bejelentésre indított eljárást, mert a kormánylap által megfogalmazott gyanú szerint több plakát kerülhetett ki, mint amennyit a Mahir és a Publimont bevallott.

Pártállam:

Nincs titok

Az igazsághoz tartozik, hogy a Jobbik a honlapján nyilvánosságra hozta a plakátkampányához tartozó összes adatot - így talán a pártiroda előtt talán nem fognak egyszer csak megjelenni a nyomozók.

Azt még talán jegyezzük meg, hogy hasonló parancsláncolatot tapasztalhattunk Zagyva György Gyula esetében is, ahol Orbán Viktor személyesen szólította fel Pintér Sándor belügyminisztert, hogy kezdjen el nyomozni.