Hűtlen kezelés miatt nyomoznak a kormánypárti polgármester ügyeiben

Az adóhatóság után a rendőrség is vizsgálja Szihalom első emberének tevékenységét.

Hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomoz a rendőrség a Bóta József, Szihalom fideszes polgármestere által húsz évig vezetett egri Szent Lőrinc Vendéglátó és Idegenforgalmi Középiskola gazdálkodása miatt – derül ki a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság Magyar Nemzetnek küldött válaszából.

Az intézménynél történtekkel már korábban portálunk is foglalkozott. Felmerült, hogy az iskola tanulóit fizetés nélkül dolgoztatta a településvezető által vezetett vendéglőben, kávézóban.

Bóta József, Szihalom független, ám Fidesz-tagsággal rendelkező polgármestere korábban intézményvezetője volt egy Szent Lőrinc Alapítvány által fenntartott iskolának, annak ellenére, hogy 2016 szeptemberében az intézmény üzemeltetését átvette az Egri Szakképzési Centrum, mégis az iskola összes diákjától beszedte a 40 ezer forintos alapítványi hozzájárulást, összesen 4 millió forintot.

A tanulók arról is beszámoltak, hogy többet kellett dolgozniuk a polgármesternek, mint amit a törvény lehetővé tesz. Az iskola elvégzéséhez szükséges gyakorlatot a tanulókkal a Nemzeti Kávézóban, az Agria Étteremben és a Szent Lőrinc Cukrászdában végeztetik, melyek Bóta érdekeltségéhez tartoznak. 

December elején a NAV kezdett nyomozást az ügyben. 

Korábban a Jobbik országgyűlési képviselője, Mirkóczki Ádám szólította fel Bótát a helyzet tisztázására. Az ellenzéki politikus arról beszélt, hogy 2015 júniusában Bóta József Szihalom polgármestereként a saját testületével megszavaztatott egy 2,5 millió forintos összeget a saját cégének, a Gaszting Kft.-nek. A cégnek korábban ügyvezetője volt, ám mivel a cégvezetéstől eltiltották, már csak a tulajdonosa - az ügyvezetői feladatokat itt is felesége látja el. A pénzt azért kapta meg a cég, hogy megrendezze a Szihalmi Kemencés Napokat. A rendezvényen végül szintén az iskola diákjait dolgoztatták szakmai gyakorlat címén, de a munkáért egy forintot sem kaptak.

Az ellenzéki politikus az Emberi Erőforrások Minisztériumához fordult, hogy a tárca folytasson le egy mindenre kiterjedő vizsgálatot.