2018. 06. 18. 16:42
MTI nyomán

Az oktatáson spórol a kormány - "ezt a társadalom fogja megfizetni"

Ander Balázs az Országgyűlés oktatással is foglalkozó bizottságának jobbikos alelnöke a testület rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezi, miután a jövő évi költségvetési javaslat az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz rendeli az MTA kutatóintézeteinek költségvetési forrásait.

A kormány szerint nincs gond a Magyar Tudományos Akadémia államosításával

Hétfőn rendkívüli nyári üléssel folytatódott a magyar parlament munkája, Gyöngyösi Márton napirend előtti felszólalásában a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) lehetséges sorsával foglalkozott.Bevezetőjében elgondolkodtatónak nevezte, hogy amíg számarányát tekintve Magyarország adta a legtöbb Nobel-díjast a világnak, tudósaink mégis külföldön érvényesültek, holott a tudásukat itt szerezték Magyarországon.

Ander Balázs az ügyben hétfőn Budapesten tartott sajtótájékoztatót a szintén jobbikos Brenner Kolomannal együtt. Ander a közoktatás helyzetéről beszélt és ennek során kiemelte, hogy a tanári szakma elöregedett, a fiatalkorú iskolaelhagyók aránya 12,5 százalékos, a kompetenciafelmérések eredményei pedig "rettenetesek".

A Fidesz erre a helyzetre spórolással válaszol, annak ellenére, hogy ennek az árát az elkövetkező évtizedekben a társadalom fogja megfizetni - bírált a politikus. A jövő évi költségvetésben a kormányzat 15 milliárd forinttal szán többet a közoktatásra, mint az idén, de ez "mindösszesen két százalékos, az inflációt sem elérő emelkedést jelent" - hangsúlyozta Ander Balázs.

Brenner Koloman szerint a kormány lépése egy folyamat része. Emlékeztetett: 2011-ben a kormány a Széll Kálmán-tervben gyakorlatilag kimondta, hogy a magyar felsőoktatás nem termel értéket, majd megszorításokkal sújtották az érintett intézményeket. A következő lépés a kancellári rendszer bevezetése volt, ami az eddigi tapasztalatok alapján visszaszorította az akadémiai szféra beleszólását az egyetemek vezetésébe. 

Elmondta: megszégyenítő módon az MTA és az egyetemek vezetői a költségvetési sorokból értesültek arról, hogy a kutatóintézetek 28 milliárdos költésgvetési tétele átkerült át az új minisztériumhoz, csakúgy, mint az egyetemek kutatás-fejlesztésére szánt 29 milliárdos tétele, illetve az alapkutatásokra szolgáló 13 milliárd is.

Brenner Koloman kérte, hogy a költségvetési javaslatnak a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézeteire vonatkozó részét vonják vissza. Ezt azzal indokolta, hogy a magyar tudományos kutatás jövője a tét.