Cafetéria: megmenekülhetnek a munkáltatói hozzájárulások

Majd a parlamenti szavazáson kiderül.

Mint arról korábban beszámoltunk, munkavállalói oldalról – a szakszervezetek révén – óriási felháborodás kíséri azt az adótörvény-változást, mely gyakorlatilag a SZÉP-kártyára szűkítené a kedvezményesen adóztatható béren kívüli juttatásokat. A munkaadók ugyanis sok esetben egészség- vagy nyugdíjpénztári befizetéssel egészítik ki alkalmazottaik bérét. Ha ennek a kedvezményes adózását megszüntetnék, akkor vagy az öngondoskodásra való hajlandóságot csökkentik, vagy pedig a munkáltatók kénytelenek mélyebben a zsebükbe nyúlni – feltéve, hogy van rá forrásuk. Ha nincs, akkor nem marad más választás, mint a juttatások megkurtítása.

Nem hagynák veszni a szakszervezetek a cafeteriát

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) egyeztetést kezdeményezett a cafeteria adóztatásának tervezett változtatásairól a parlamenti pártok frakcióvezetőivel és az országgyűlési bizottságok vezetőivel, még az adótörvények elfogadása előtt - közölte a munkavállalói érdekképviselet hétfőn az MTI-vel.

A Magyar Nemzeti bank által rendezett versenyképességi konferencián bemutatott 180 pontos akcióterv egyik pontja konkrétan az egészségpénztári ki- és befizetések célzott ösztönzéséről szól – vette észre az mfor.hu. Ebben a jegybank a versenyképesség javítása érdekében egyebek mellett az egészségbiztosítások kedvezményezésére hívta fel a figyelmet. Azaz a kormány – személyesen Varga Mihály pénzügyminiszter által jegyzett – javaslata és a Matolcsy György vezette intézmény kezdeményezése éles ellentétben áll egymással.

A portál munkatársa ezért rá is kérdezett Varga Mihálynál az ellentétre, arra, hogy változhat-e a kormány álláspontja a munkáltatói befizetések kérdésében. A tárcavezető válasza szerint nemcsak az egészség-, hanem a nyugdíjpénztárak esetén is enyhülhet a szigor. Mint mondta,

a kormány nyitott a cafeteriát érintő javaslatokra, van még idő a parlamenti szavazásig a módosítások újragondolására.

Vagyis minden esély megvan arra, hogy a Fidesz-többség az öngondoskodást ösztönzendő társadalmi nyomásra megtartsa az egészség- és nyugdíjpénztári hozzájárulások kedvezményes adóztatását.