Ha már úgyis akkora divat a listázás: 10 ember, akiket ígérete ellenére sem számoltatott el a Fidesz

Fidesz-szavazók figyelmébe.

Aki még emlékszik 2010 balladai homályba vesző távlataira, az még emlékezhet arra is, hogy a Fidesz-KDNP pártszövetség az akkori választásotokon még mert ígéreteket tenni. Ezek közül az egyik leghangsúlyosabb nem más volt,

mint az elszámoltatás.

A magyar társadalom többségében legkésőbb az őszödi beszéd kiszivárgása óta heves lánggal égett a vágy, hogy azok, akik "hazudtak éjjel, hazudtak nappal, hazudtak minden hullámhosszon", valamilyen módon az igazságszolgáltatás előtt feleljenek ezért a példátlanul nyíltan beismert hazaárulásért. 2006 forró ősze vérrel és szenvedéssel pecsételte meg ezt az elementáris igényt, aminek hullámait a következő választásokon Orbán Viktor és pártja lovagolta meg a leghatékonyabban, mondván: soha többé ilyen gyalázat meg nem történhet, és akik ezt a történelmi bűnt elkövették, felelni fognak érte.

Azóta háromszor jutott kétharmadhoz az egyre tokásodó-kerekedő, egyre kevésbé fiatal és egyre kevésbé demokrata társaság, a beígért felelősségrevonás pedig ilyen-olyan mondvacsinált indokokkal mindig elmaradt, hiába jöttek-mentek az elszámoltatási kormánybiztosok. Pedig bőven lenne kiket felelősségre vonni.

Álljon most itt örök felkiáltójelként az alábbi lista, megbocsájthatatlan mulasztásként és felrázó emlékeztetőként, amit a Fidesz szavazói is bátran számonkérhetnek nem csak Orbán Viktoron, de a legutolsó narancsos önkormányzati bólogató Jánoson is. Mert nem csak futni hagyták a bűnösöket, de önös politikai célból, saját gazemberségeik elleplezésére engedték, bátorították hogy tényezők maradjanak. És miközben a fél országot azzal a dajkamesével etetik, hogy továbbra is ezek az emberi bőrbe bújt furunkulusok fújják a passzátszelet vagy bármelyik pillanatban "visszatérhetnek", és ellenük kell vívni a liberalizmus elleni háborút, épp ők nem küzdöttek azért, hogy tényleg felelősségre vonják őket.

1. Gyurcsány Ferenc

Ő az, akit valószínűleg senkinek nem kell bemutatni, és akinek bűnei nemhogy egy cikket, de több kötetet meg tölthetnének. A nyilvánvaló fejtegetése helyett kérdezünk csupán, azt is főleg a kormánypárti szavazóktól:

  • Hogy lehet 2006 vérbefojtója a mai napig politikai tényező Magyarországon?
  • Hogy lehet a magyar nemzet és gazdaság kiárusítójának, megnyomorítójának parlamenti mandátuma, politikai pártja?
  • Hogy nem ítélték az "őszödi igazmondót" hosszú-hosszú börtönévekre politikai, gazdasági, erkölcsi és morális bűneiért, tettestársaival együtt?

Nagyon szépen kérjük a felelősségteljes, hazaszerető, öntudatos Fidesz-szavazó honfitársainkat, tegyék föl ezt a három kérdést az általuk megszavazott kormánypárti parlamenti, európai parlamenti és önkormányzati képviselőknek! Mi is nagyon kíváncsiak vagyunk a válaszokra, sőt olvasóinkkal is örömmel megosztjuk azokat.

2. Bajnai Gordon

Ebben az esetben is csak kérdezni tudunk:

  • Hogy lehet, hogy ezt a Gyurcsány-korszakot betetőző, szívtelen és lélektelen politikai homunkuluszt hagyta a Fidesz közéleti tényezővé, pártalapítóvá és miniszterelnök-jelöltté válni?
  • Hogy nem sikerült már 2015-ben, de legkésőbb 2017-ben elszámoltatni a volt miniszterelnököt, amikor erre minden felhatalmazás adott volt a Fidesz számára?

3. Demszky Gábor

Budapest legdicstelenebb 20 esztendejének főpolgármesterét mind a kormányzati, mind a budapesti önkormányzati többség, mind egy elég egyértelmű OLAF-jelentés birtokában képtelen volt felelősségre vonni a Fidesz. Demszky minden létező kétes ügyet megúszott, a disznóságai zöméért még csak meg sem izzasztották, sőt az SZDSZ egykori meghatározó politikusa még több mint egy évvel ezelőtt is egy vadliberális szeánszon oszthatta ki látszólag feddhetetlen erkölcsi magaslatokról Orbán Viktor kormányát. Számtalan kérdés adná magát, de mi csak kettőt teszünk föl:

  • Miért nem volt fontos a Fidesznek felelősségre vonni azt az embert, aki a rendszerváltás óta aktívan hozzájárult az ország fővárosának lezüllesztéséhez, fizikai és lelki tönkretételéhez és a lehető legszemérmetlenebb szétlopásához?
  • Hol marad Demszky felelőssége a BKV szétbarmolásában, a 4-es metró körüli gigakorrupcióban és a közlekedési vállalat által 2006 és 2008 között kötött számtalan előnytelen vagy fölösleges szerződés ügyében?

4. Kóka János

"Ha Szlovákia azt mondja, hogy ő a tátrai tigris, akkor Magyarország a pannon puma." "A mocsár lecsapolásáról nem a békákat szokták megkérdezni." "Az MTA-nak azon területeit, amelyek nem szolgálják közvetlenül a versenyképességet, a földdel kell egyenlővé tenni, mert csak porosodó iratokat gyártanak." Csak néhány elhíresült idézet attól a politikustól, akitől Rogán Antal a helikopterezgetés allűrjét, a Fidesz pedig a Magyar Tudományos Akadémiához és a magyar társadalomhoz való hozzáállását tanulta. Aki még emlékszik az MSZP-SZDSZ kormányok "reformoknak" csúfolt oktatási, egészségügyi, energiai, szociális és közlekedési ámokfutásaira, az tudja, hogy ezek koncepciója és kivitelezése elválaszthatatlan volt az egykori gazdasági és közlekedési miniszter nevétől. A kakaóbiztos számítógépek és digitális táblák guruját mindezért nemhogy felelősségre nem vontak, de - Medgyessy Péter volt kormányfőhöz hasonlóan - még egy törvénytelenül kiállított diplomata-útlevéllel is jutalmaztak, hogy többek között Szaúd-Arábiában kereshessen új piacokat annak a cégcsoportnak, amiben neki, Oszkó Péternek és Gyurcsány Ferencnek is érdekeltségei vannak.

5. Horváth Ágnes

Valószínűleg nem volt az országnak még egy olyan egészségügyi minisztere, aki ellenszenves magatartásával és szakmai inkompetenciájával annyi embert haragított volna magára, mint Horváth Ágnesnek sikerült. Az ő - és a szintén soha, semmiért felelősségre nem vont elődje, Molnár Lajos, valamint Horn Gábor SZDSZ-es politikus - nevével fémjelzett "egészségügyi reform" vizitdíjastól, kórházi várólistástól, egészségbiztosítási törvénytervezetestől úgy ahogy van megbukott, működése pedig olyan mélységekbe taszította a hazai ellátást, amit addig mindenki elképzelhetetlennek tartott (az más kérdés, hogy teljesítményét a Fidesz játsznyi könnyedséggel múlta alul). Neki köszönhetjük továbbá az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) bezárását és a hazai pszichiátriai ellátás kivéreztetését is (amit mellesleg a jelenlegi kormánypárt máig nem állított helyre).

6. Magyar Bálint

Az SZDSZ egykori elnökének már oktatási miniszterként is sikerült parádésan leszerepelnie például a diákhitel kamatainak folyamatos emelésével, a felsőoktatásban mindenkire kiterjedő tandíj tervének állandó erőltetésével vagy a tömeges óvoda- és iskolabezárásokkal, nála nagyobb károkat csak Orbán Viktorék voltak képesek okozni a magyar oktatásnak. 2006-tól a Miniszterelnöki Hivatalon belül működő, az uniós pénzek elosztását felügyelő Fejlesztéspolitikai Irányító Testület tagjaként neki köszönhettük, hogy az állam - amikor ez a nagyságrend és összeg még jelentett valamit - 40 milliárdot vert el Kóka János digitális tábláira.

7. Veres János

A veterán MSZP-s politikus pénzügyminiszterségének egyik ikonikus ügye volt a Malév 2007-es kudarcos privatizációja, amin 32 millió eurót (8,5 milliárd forintot) bukott a magyar állam, és ami hosszútávon a légitársaság csődjéhez vezetett. Veres 2012-ben némi bizottsági bohóckodás után mindenféle komolyabb következmény nélkül megúszta a dolgot. Veresnek a 2006-os költségvetés adatainak meghamisítása vagy a Sukoró-ügy kapcsán sem kellett szembenéznie a következményekkel. Olyannyira nem, hogy az egy évvel ezelőtti sajtóhírek szerint feleségét, Dobolyi Alexandrát a Fidesz először moldovai nagykövetnek szánta (a poszt csak azért nem lett az övé, mert nem jelent meg a szükséges külügyi meghallgatáson), majd a New York-i ENSZ-nagykövet mellé ejtőernyőzték volna be. Azt se felejtsük el, hogy a szocialisták máig megyei elnöki pozícióban lévő erős embere vígan offshore-ozgat, a napvilágot látott bizonyítékok ellenére ez sem érdekli a Fideszt (valószínűleg már csak azért se, mert akkor a saját emberei ellen is fel kellene lépnie ugyanazon bizonyítékok alapján...).

8. Draskovics Tibor

A volt igazságügyi és rendészeti, illetve pénzügyminiszter, a Magyar Villamos Művek (MVM) egykori feje - Veres Jánossal együtt - jelentős szerepet játszott abban, hogy a magyar társadalom irdatlan hányada adósodott el a devizahitelek révén, amivel kapcsolatban őt sem vette elő a Fidesz-kormány. A Malév–Budapest Airport privatizációja kapcsán vele is bizottságosdit játszottak egy darabig, de ettől az ügytől is sikerült érintetlenül elsétálnia.2008 és 2009 közötti hivatali ideje alatt több mint aggályos volt a rendőrség működése: az egyenruhások több kormányellenes tüntetést is jogtalanul oszlattak fel, illetve ekkor kezdődött a hajsza a Magyarok Nyilai állítólagos "terrorszervezet" tagjai után, mely során számos nemzeti érzelmű állampolgárt házkutatásokkal vegzáltak. MVM-es időszakából mindössze egy, a Paksi Atomerőmű számára készült, 48 millió forintos, egyébként értéktelen tanulmány kapcsán kellett tanúskodnia.

9. Szekeres Imre

Az alkohollal igen jó barátságot ápoló egykori honvédelmi miniszter számlájára szintén elég sok minden írható a Magyar Honvédség eszközállományának és gépparkjának elkótyavetyélésén át, egészen az izraeli kémgépek mai napig megoldatlan rejtélyéig. Szekeres ténykedése alatt a Magyar Honvédséghez köthető különböző cégek számtalan esetben bonyolítottak le olyan megkérdőjelezhető beruházásokat, mint például a paksi Erzsébet Nagy Szálloda jócskán túlárazott felújítása, de szintén az ő hivatali ideje alatt több milliós nagyságrendben folyt át a közpénz a Honvédelmi Minisztérium legkülönbözőbb korrupciós csatornáin, ám a narancsos hatalom őt sem tartotta fontosnak elővenni.

10. Szili Katalin

Bár a volt MSZP-s politikus bűnei eltörpülnek a nagy spílerek nemzetrontó ténykedése mellett, a 2010-es kormányváltás után a Fideszhez igazoló politikust komoly morális és politikai felelősség terheli az MSZP-SZDSZ-kormányok garázdálkodásában. 2000 és 2004 között a szocialista párt országos elnökhelyettese, 2005-től köztársasági elnök-jelöltje, 2002-től pedig az Országgyűlés elnöke volt. Ezen minőségeiben egyértelmű, hogy a szocialisták minden döntésére rálátása volt, végrehajtásukhoz pedig minidig gond nélkül asszisztált, hiába állítja most már a narancsbárók zsoldjában, hogy ő már teremtés kezdete óta "különutas politikát" képviselt, és nála nagyobb nemzeti érzelmű embert még nem hordott a hátán a föld. A Fidesz pedig busásan - havi egymilliós fizetéssel - jutalmazza az immár vele békemenetelő szerzeményét, akinek karrierje jól példázza Orbánék hozzáállását az elvtársi bűnszövetkezethez.

Még sokan elfértek volna

Terjedelmi okokból sajnos nem részletezhetjük a Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai-korszak minden egyes kulcsfigurájának hátterét, de talán Medgyessy Péter, Oszkó Péter, Szilvásy György, Kiss Péter, Göncz Kinga, Fodor Gábor, Gusztos Péter és a többiek nélkül is épp elég kerek a fenti lista, és elegendő ahhoz, hogy lássuk, mennyire álságos a Fidesz legújabb kommunikációs trükkje, miszerint a kereszténydemokrata jelmezben tündöklők újabb háborút hirdetnek egykori elvbarátaik, a liberálisok ellen.

Elszámoltatás hiányában a kormánypárt baloldallal való újabb cicaharca legalább annyira lesz hiteles, mint az, hogy a harmadik kormányzati ciklusukban még mindig balliberális kultúr- és médiatúlsúlyról szűkölnek, ezzel igazolva értelmiségellenes, középszer-bálványozó kultúrpolitikájuk totális kudarcát és a szólásszabadság teljes felszámolására irányuló törekvéseiket.

Kilencvenesek

"Nagy pillanat előtt állunk, a hatvannyolcas elitnek, úgy ahogy van, búcsút mondunk. Ki jön? A kilencvenesek, az antikommunista, a keresztény elkötelezettségű nemzedék! Harminc éve azt gondoltuk: Európa a jövőnk, ma azt gondoljuk, mi vagyunk Európa jövője, hajrá!" - bocsátotta el híveit a miniszterelnök beszéde végén, amelyből az elmúlt napokban a legtöbben azt emelték ki, hogy bejelentkezett az egész kontinens vezetésére.