Z. Kárpát: Csak kozmetikázás a rabszolgatörvényhez benyújtott bizottsági módosító

Csupán egy tévesen kodifikált rendelkezés kozmetikázásáról szól a rabszolgatörvény bizottsági módosító javaslata. A fideszesek azt is leszavazták, hogy a szakszervezetek szót kaphassanak a plénum előtt.

Csupán kozmetikai jellegű a rabszolgatörvényhez a Vállalkozásfejlesztési Bizottság által beterjesztett módosító javaslat, mely kollektív szerződés esetén tenné lehetővé a 400 órányi túlórát. A fideszesek ugyanis eredetileg is így akarták, csupán elszúrták a kodifikációt – válaszolta kérdésünkre Z. Kárpát Dániel, a bizottság jobbikos elnöke. A politikus ismertette, a plénum kedd délelőtti ülésén a bizottság két fideszes tagja, Szatmáry Kristóf és Bányai Gábor javasolták ezt a módosítást, amit a bizottság fideszes többsége megszavazott.

Meghátrálás? Módosítanák a fideszes rabszolgatörvényt

A lap egy parlamenti módosítóra hivatkozva arra hívja fel a figylemet, hogy a bizottság három fő változást javasol az eredeti tervezethez képest: Az összesen 400 órányi túlórát csak kollektív szerződésben lehet előírni, amivel pontosabban behatárolják azt a kört, akit ez érint. A korábbi tervezet alapján gyakorlatilag bárkit túlóráztathattak volna egész évben, így viszont a nagyobb cégeket érintheti a módosítás.

Z. Kárpát azt is elárulta, az ellenzéki képviselők nem támogatták a módosítást. Köztük ő maga sem, mivel – mint fogalmazott –

a rosszat nem kozmetikázzuk!

A bizottsági elnök azt is közölte, az ülésen ott voltak azok a szakszervezeti vezetők is, akik a szombati tüntetés szervezői. Ismertette, eddig a bizottság ülései szakmai mederben folytak, minden szakmai szereplő megszólalási lehetőséget kapott. Azonban most az érdekképviseletek vezetőit meg sem hallgatták. Az ellenzéki képviselők Orbán Viktor legendás mondatát idézték ezzel kapcsolatban:

Mi sohasem vetemednénk arra, hogy elhallgattassuk azokat, akik nem értenek egyet velünk.

Z. Kárpát bizottsági elnökként szavazásra bocsátotta a kérdést, hogy szót kaphassanak-e a szakszervezetek képviselői, de azt a fideszes többség leszavazta.

5 érv, amiért ott leszel a rabszolgatörvény elleni tüntetésen szombaton

Hát, tényleg megteszik. Tegnap a legmakacsabb optimisták számára is keserűen világossá vált, hogy a Gulyás Gergely hitvány hazudozásával ellentétben a kormány lényegében semmit sem enyhít a magyar munkavállalókat kiszolgáltatott bérrabszolgák szintjére süllyesztő törvényen. A jogszabálytervezet ellen szombat 10 órára a Jászai Mari térre az összes szakszervezeti tömörülés - a kormányhoz közel állók is - tüntetést hirdetett meg, amely az elmúlt nyolc év legfontosabb demonstrációja lesz.

 

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Harmati András

Friss

1
1
sss
2019. december 14. | 09:54
Két és fél New York-i színészgeneráció életét mutatja be Michael McKeever vígjátéka, melynek hazai bemutatója a Rózsavölgyi Szalonban volt. Mi is ott jártunk.
1
Két és fél New York-i színészgeneráció életét mutatja be Michael McKeever vígjátéka, melynek hazai bemutatója a Rózsavölgyi Szalonban volt. Mi is ott jártunk.
Az Európai Tanács kétnapos ülésén ezúttal a távlati célok felé vezető út kikövezése jutott kiemelt szerephez. Elemzés.
A magyar kormányfő a Facebook-oldalán megjelent videóban számolt be az uniós csúcs csütörtök este kezdődött tárgyalásairól. Szerinte „nem győztünk, de esélyt teremtettünk magunknak a későbbi győzelemre”.