Z. Kárpát: Csak kozmetikázás a rabszolgatörvényhez benyújtott bizottsági módosító

Csupán egy tévesen kodifikált rendelkezés kozmetikázásáról szól a rabszolgatörvény bizottsági módosító javaslata. A fideszesek azt is leszavazták, hogy a szakszervezetek szót kaphassanak a plénum előtt.

Csupán kozmetikai jellegű a rabszolgatörvényhez a Vállalkozásfejlesztési Bizottság által beterjesztett módosító javaslat, mely kollektív szerződés esetén tenné lehetővé a 400 órányi túlórát. A fideszesek ugyanis eredetileg is így akarták, csupán elszúrták a kodifikációt – válaszolta kérdésünkre Z. Kárpát Dániel, a bizottság jobbikos elnöke. A politikus ismertette, a plénum kedd délelőtti ülésén a bizottság két fideszes tagja, Szatmáry Kristóf és Bányai Gábor javasolták ezt a módosítást, amit a bizottság fideszes többsége megszavazott.

Meghátrálás? Módosítanák a fideszes rabszolgatörvényt

A lap egy parlamenti módosítóra hivatkozva arra hívja fel a figylemet, hogy a bizottság három fő változást javasol az eredeti tervezethez képest: Az összesen 400 órányi túlórát csak kollektív szerződésben lehet előírni, amivel pontosabban behatárolják azt a kört, akit ez érint. A korábbi tervezet alapján gyakorlatilag bárkit túlóráztathattak volna egész évben, így viszont a nagyobb cégeket érintheti a módosítás.

Z. Kárpát azt is elárulta, az ellenzéki képviselők nem támogatták a módosítást. Köztük ő maga sem, mivel – mint fogalmazott –

a rosszat nem kozmetikázzuk!

A bizottsági elnök azt is közölte, az ülésen ott voltak azok a szakszervezeti vezetők is, akik a szombati tüntetés szervezői. Ismertette, eddig a bizottság ülései szakmai mederben folytak, minden szakmai szereplő megszólalási lehetőséget kapott. Azonban most az érdekképviseletek vezetőit meg sem hallgatták. Az ellenzéki képviselők Orbán Viktor legendás mondatát idézték ezzel kapcsolatban:

Mi sohasem vetemednénk arra, hogy elhallgattassuk azokat, akik nem értenek egyet velünk.

Z. Kárpát bizottsági elnökként szavazásra bocsátotta a kérdést, hogy szót kaphassanak-e a szakszervezetek képviselői, de azt a fideszes többség leszavazta.

5 érv, amiért ott leszel a rabszolgatörvény elleni tüntetésen szombaton

Hát, tényleg megteszik. Tegnap a legmakacsabb optimisták számára is keserűen világossá vált, hogy a Gulyás Gergely hitvány hazudozásával ellentétben a kormány lényegében semmit sem enyhít a magyar munkavállalókat kiszolgáltatott bérrabszolgák szintjére süllyesztő törvényen. A jogszabálytervezet ellen szombat 10 órára a Jászai Mari térre az összes szakszervezeti tömörülés - a kormányhoz közel állók is - tüntetést hirdetett meg, amely az elmúlt nyolc év legfontosabb demonstrációja lesz.

 

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Eszes Ádám

Friss

sss
2019. július 21. | 22:14
Az ellenzéki pártok nem indítanak rá az egyesületre.
1
sss
2019. július 21. | 18:16
A kínai-amerikai viszony is enyhülhet.
A FINA továbbra is hivatalban lévő végrehajtó bizottsági tagjaként van ott a sporteseményen.
Irán londoni nagykövete arra figyelmeztetett, hogy országa "készen áll más forgatókönyvekre" is.
A kardiológusok szerint azonban az energiaitalok térhódítása különösen a fiatalok körében aggasztó.
Dr. Szathmáry Eörs szerint Magyarországon nagyon nagy problémák adódnak abból, hogy gyatra a stratégiai tervezés.
Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Eszes Ádám
sss
2019. július 21. | 22:14
Az ellenzéki pártok nem indítanak rá az egyesületre.
sss
2019. július 21. | 18:16
A kínai-amerikai viszony is enyhülhet.
sss
2019. július 21. | 12:47
A Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás összeállítású csapat szombaton simán verte a vietnámiakat és az egyiptomiakat, majd az irániakat.