Z. Kárpát: A demográfiai csomag néhol jó, néhol fékezett habzású

A Jobbik az Orbán Viktor vasárnapi évértékelőjében bejelentett demográfiai intézkedéseket alapvetően üdvözölte, de azokat saját javaslataival ki fogja egészíteni. A csok-hitel kiterjesztése használt lakásokra a párt javaslata volt, de az ellenzéki erő a támogatási részre is vonatkoztatná. A párt a férfiak számára is lehetővé tenné az szja-mentességet. Értelmetlennek tartják az új és használt gépkocsik megkülönböztetését, és hiányolják a bérlakásprogramot a csomagból.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke szerint Orbán Viktor demográfiai csomagja „néhol jó, elfogadható, néhol fékezett habzású”. A politikus ugyanakkor hétfői sajtótájékoztatóján úgy vélte, vannak közte olyan elemek is, melyeket „egy tisztességes kormányzás 9 év alatt már végrehajtott volna”.

A csok használt lakásokra történő kibővítésével kapcsolatban kiemelte, jobbikos programpontot valósítanak meg, az ellenzéki erő több mint két tucat alkalommal nyújtotta be a Parlamentnek az erre vonatkozó javaslatot. Z. Kárpát azonban hozzátette, ezt az intézkedéstervet „fékezett habzásúnak” minősítik, mert pártja elképzelése szerint nemcsak a kedvezményes hitelt, hanem a vissza nem térítendő támogatást ki kellene terjeszteni a használt lakásokra is. A 35 millió forintos plafon eltörlésével kapcsolatban megjegyezte, egy észszerű felső határra továbbra is szükség lenne, mert a kedvezményes csok-hitel „így már százmilliós villákra is felhasználható”.

A négygyermekes édesanyák szja-mentessége kapcsán kifejtette, az intézkedésterv ismét társadalmi csoportokat fordít szembe egymással. A nők és a férfiak ilyen jellegű megkülönböztetése megfogalmazása szerint hasonlít a Férfiak 40 programpont kapcsán kialakult feszültségre. Ismertette, kimaradnak az intézkedésből azok a gyermekeiket egyedül nevelő férfiak, akik a statisztikák szerint nincsenek sokan, vagyis nem kerülne sokba bevonni őket a kedvezménybe.

„Nettó cikinek” nevezte viszont Z. Kárpát a bölcsődei férőhelyek bővítésének bejelentését. Az ellenzéki politikus ennek kapcsán úgy fogalmazott, ezt az intézkedést Orbánéknak már az első kétharmados ciklusban meg kellett volna valósítania. Feltette ugyanakkor a kérdést:

a bölcsődékben a kormány által gerjesztett kivándorlás miatt ki fog vigyázni a gyermekekre?

A jelzáloghitel-támogatással kapcsolatos programpontot az ellenzéki képviselő „farizeusnak” minősítette, ugyanis – emlékeztetett – Orbán Viktor 2015-ben paktumot kötött a bankokkal arról, hogy a banki károsultak helyzetének rendezése érdekében további terheket nem rak a bankrendszerre. Úgy látja,

a bankrendszer lenyomta, maga alá gyűrte Orbán Viktorékat,

a devizahitelesek helyzetét pedig továbbra sem oldották meg.

Ezt a megállapodást írta alá Orbán Viktor: megússzák a bankok a devizahitelek terheit

A kormány honlapján is elérhető angol nyelven az a 2015. február 9-én aláírt megállapodás, amit Orbán Viktor miniszterelnök kötött Suma Chakrabarti-val, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnökével. A Sztárklikk szemlézte és fordította le nemrég a dokumentumot, aminek két nagyon jelentős pontja van a devizahitelesek szempontjából.

A jobbikos alelnök hiányolta az intézkedésprogramból a bérlakásprogramot. Z. Kárpát kifejtette, a fiatalok nagy része albérletben „alapítana saját élőhelyet, fészket”, ezt azonban az „elszabadult albérletárak” miatt nem tudja megtenni. Kifejtette: pártja egy bérlakásépítési program révén nem hatósági árszabással, hanem a kínálat bővítésével, piaci alapon nyomná le az albérletárakat.

A nagycsaládosok gépjárművásárlási támogatásával kapcsolatban az ellenzéki politikus leszögezte, értelmetlennek tartja az új és használt gépkocsik megkülönböztetését. Továbbá – a kedvezményes csok-hitelhez hasonlóan – itt is szívesen látna a rendszerben egy „felső kalapot”, hogy ne a luxuskategóriás gépjárművek megvásárlását támogassák.

Minimum egymillió forint önerő kell majd a 7 személyes autóra vágyó nagycsaládosoknak

Orbán Viktor hét pontjából az egyik, hogy elindul a nagycsaládosok autóvásárlási programja. Legalább hétszemélyes új autó vásárlását támogatja a kormány: a legalább három gyermeket nevelő családok 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapnak. A portfolio.hu kigyűjtötte azt a listát, amely megfelel ennek a kritériumnak, eszerint a legolcsóbb lehetőség a Dacia Lodgy.

Z. Kárpát sérelmezte, hogy kimaradtak a demográfiai csomag kedvezményezetti köréből a mozaikcsaládok, az egyszülős családok, az egy gyermeket egyedül nevelők, azok, akik kényszerből a kivándorláson gondolkodnak és „a tipikus élethelyzetben élők milliói”, vagyis azok, akik használt lakás vagy bérlakás irányába szeretnének elmozdulni, akik olyan területen dolgoznak, ahol a fizetések nem teszik lehetővé az érdemi elmozdulást. Az ellenzéki erő politikusa úgy látja, Magyarország gazdasági teljesítménye német autógyártók szezonális ajánlatától függ, Orbán Viktornak elképesztő a kiszolgáltatottsága a stratégiai partnerek irányába, akikkel hatalmas támogatásról szóló szerződéseket írt alá, vagyis szerinte nem lehet gazdasági szabadságharcról, szuverenitásról beszélni.

Hozzátette, bár ő „nem ellendrukker”, azért szurkol, hogy a demográfiai egyensúly álljon helyre, arcpirítónak nevezte, hogy Orbán Viktor demográfiai sikerről beszél, miközben az élveszületések száma 201-ról 2017-re megint csökkent, a termékenységi mutató pedig 1,53-ról 1,5-re csökkent és a szülőképes korú nők bázisa is csökkent.

Jó szándék, erős szkepticizmus

Orbán Viktor évértékelőjében kampányfogásként egy nagyságrendileg 250 milliárdos demográfiai programot jelentett be. A remekül hangzó ígéretek mögé tekintve azt látjuk, nincs semmiféle paradigmaváltás. A kormányzat továbbra sem az önálló lábra állást támogatja, megmarad, sőt kijelenthető az is, nőni fog a magyar családok banki és állami függősége.

A fiatal házasok támogatása csak három évig lesz elérhető

Novák Katalin családügyekért felelős államtitkár hétfő délelőtti sajtótájékoztatóján pontosította Orbán Viktor vasárnapi évértékelőjén tett családtámogatási intézkedésekről tett bejelentéseit.Az államtitkár elmondása szerint a 2010 óta tett családtámogatási intézkedéseknek látható eredményei vannak, hiszen 20 éve nem volt olyan magas a gyermekvállalási kedv mint a tavalyi évben, valamint a házasodni kívánók száma is rekord magas volt 2018-ban, ami azt jelenti, hogy 20 ezer fiatal kelt egybe és kezdte meg közös életét.

 

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Balogh Gábor
1
sss
2019. április 20. | 15:46
Helyi rendelettel legalizálnák a füvet Budapesten. Csakhogy ilyet nem lehet.
1
sss
2019. április 20. | 09:59
Orbán Viktor az ünnepek után keletnek veszi az irányt.
1
sss
2019. április 20. | 09:36
Már 5700-an jelezték a részvételt, Havannában senki, de Londonban 483 magyar is készül az EP-re.
1
sss
2019. április 19. | 21:33
Egyre biztosabbnak tűnik, hogy a Fidesz nem az Európai Néppártban folytatja tovább.
1

Ezt a kérdést tette fel Erdő Péter bíboros, prímás esztergom-budapesti érsek a Válasz Online-nak adott húsvéti nagyinterjúban, majd meg is válaszolta: a kulturális hagyományok és az építészet okán lehet Európát kereszténynek nevezni, de fontosabb az emberek személyi meggyőződése. Leszögezte, hogy a keresztény kultúrának a hit alapján kell állnia. Azt is kijelentette: csak mert valaki magyarnak születik, még nem lesz rögtön keresztény is.

A kérdést magamnak is feltettem már számtalanszor, hiszen manapság a politikusok sokat beszélnek, vitatkoznak a keresztény értékekről és a keresztény Európa védelméről.

Lehet-e egy országot, egy kontinenst kereszténynek nevezni?

Az én válaszom: vallás és hit szempontjából nem. Vagyis lehetne, de a helyzet az, hogy míg a kereszténység évszázadokon keresztül Európa immunrendszere volt, addig ma ez korántsem így van. Megjegyzem, ez Európa tragédiája. Ha viszont úgy nézzük, hogy Európa egy keresztény hagyományokon és kultúrán alapuló kontinens, akkor igen. És meg is állja a helyét. De azért ez inkább olyan, mintha egy nagy múzeumban élnénk, és nem olyan, mintha mind egy nagy templomban lennénk, mint egy egységes felekezet hívői.
 

1
sss
2019. április 19. | 17:50
Közben pénteken a párizsi Louvre-ba szállították a Notre-Dame utolsó festményeit is.

Pilátus udvarán

Már fejsze csattog hajnal óta,
tompán zuhog a kalapács.
Ma valakit még megsiratnak,
Krisztus vagy Barabás…

Sorsdöntő óra súlyosul rám.
Zsúfolt Pilátus-udvaron
mind a ketten előttem állnak.
Melyiket akarom?

Barabás… úgy áll, mint az élet.
Daccal hátrafeszül a nyak.
Merészen villanó szemében
tüzek parázslanak.

Mozdul acélos izmú karja.
Feszíti, törne már elő
gátat szakító áradatban
a lázadó erő.

Pogány hatalom… pogány szépség
és pogány élni akarás.
Igen a testnek és a földnek!
Krisztus vagy Barabás?

Farizeusok bujtogatnak:
„Te Barabással vagy rokon.
Tenlázadásod lásd meg ott a
merész vonásokon!

Te megtagadnád ezt a földet?
Te megtagadnád magadat?
Krisztust feszíttesd a keresztre,
Barabást ne tagadd!

Ők nem élhetnek mind a ketten.
S melyik idegenebb neked?
Annak a szemnek tiszta fényét
el se viselheted.

Bélpoklos, rút tisztátalannak
érzed magad, ha rádtekint!
Feszítsd meg őt, feszítsd keresztre,
hogy úr lehess megint!”

A fejsze is utolsót csattant,
nem zuhog már a kalapács.
Kész a kereszt és vár és kérdez:
Krisztus vagy Barabás?

Pogány erő és pogány szépség…
Tagadjak mindent… magamat?
„Barabást feszítsd meg, Pilátus,
Krisztus legyen szabad!”

Azóta is nap mint nap jő a
sorsdöntő súlyos perc felém,
s új választásra hív: Ki éljen?
Ki éljen, Ő vagy én?

Én… földi, poklos és fekélyes…
Ő olyan égi, tiszta, más.
És mégis Ő, a Krisztus éljen,
sohase Barabás.

Elébe hullok s tisztasága
ítél, megfeszít, eltemet.
Aztán keze – újjáteremtőn
érinti lelkemet.

Túrmezei Erzsébet

sss
2019. április 20. | 15:46
Helyi rendelettel legalizálnák a füvet Budapesten. Csakhogy ilyet nem lehet.
sss
2019. április 20. | 09:59
Orbán Viktor az ünnepek után keletnek veszi az irányt.
sss
2019. április 20. | 09:36
Már 5700-an jelezték a részvételt, Havannában senki, de Londonban 483 magyar is készül az EP-re.
sss
2019. április 19. | 21:33
Egyre biztosabbnak tűnik, hogy a Fidesz nem az Európai Néppártban folytatja tovább.

Ezt a kérdést tette fel Erdő Péter bíboros, prímás esztergom-budapesti érsek a Válasz Online-nak adott húsvéti nagyinterjúban, majd meg is válaszolta: a kulturális hagyományok és az építészet okán lehet Európát kereszténynek nevezni, de fontosabb az emberek személyi meggyőződése. Leszögezte, hogy a keresztény kultúrának a hit alapján kell állnia. Azt is kijelentette: csak mert valaki magyarnak születik, még nem lesz rögtön keresztény is.

A kérdést magamnak is feltettem már számtalanszor, hiszen manapság a politikusok sokat beszélnek, vitatkoznak a keresztény értékekről és a keresztény Európa védelméről.

Lehet-e egy országot, egy kontinenst kereszténynek nevezni?

Az én válaszom: vallás és hit szempontjából nem. Vagyis lehetne, de a helyzet az, hogy míg a kereszténység évszázadokon keresztül Európa immunrendszere volt, addig ma ez korántsem így van. Megjegyzem, ez Európa tragédiája. Ha viszont úgy nézzük, hogy Európa egy keresztény hagyományokon és kultúrán alapuló kontinens, akkor igen. És meg is állja a helyét. De azért ez inkább olyan, mintha egy nagy múzeumban élnénk, és nem olyan, mintha mind egy nagy templomban lennénk, mint egy egységes felekezet hívői.
 

sss
2019. április 19. | 17:50
Közben pénteken a párizsi Louvre-ba szállították a Notre-Dame utolsó festményeit is.

Pilátus udvarán

Már fejsze csattog hajnal óta,
tompán zuhog a kalapács.
Ma valakit még megsiratnak,
Krisztus vagy Barabás…

Sorsdöntő óra súlyosul rám.
Zsúfolt Pilátus-udvaron
mind a ketten előttem állnak.
Melyiket akarom?

Barabás… úgy áll, mint az élet.
Daccal hátrafeszül a nyak.
Merészen villanó szemében
tüzek parázslanak.

Mozdul acélos izmú karja.
Feszíti, törne már elő
gátat szakító áradatban
a lázadó erő.

Pogány hatalom… pogány szépség
és pogány élni akarás.
Igen a testnek és a földnek!
Krisztus vagy Barabás?

Farizeusok bujtogatnak:
„Te Barabással vagy rokon.
Tenlázadásod lásd meg ott a
merész vonásokon!

Te megtagadnád ezt a földet?
Te megtagadnád magadat?
Krisztust feszíttesd a keresztre,
Barabást ne tagadd!

Ők nem élhetnek mind a ketten.
S melyik idegenebb neked?
Annak a szemnek tiszta fényét
el se viselheted.

Bélpoklos, rút tisztátalannak
érzed magad, ha rádtekint!
Feszítsd meg őt, feszítsd keresztre,
hogy úr lehess megint!”

A fejsze is utolsót csattant,
nem zuhog már a kalapács.
Kész a kereszt és vár és kérdez:
Krisztus vagy Barabás?

Pogány erő és pogány szépség…
Tagadjak mindent… magamat?
„Barabást feszítsd meg, Pilátus,
Krisztus legyen szabad!”

Azóta is nap mint nap jő a
sorsdöntő súlyos perc felém,
s új választásra hív: Ki éljen?
Ki éljen, Ő vagy én?

Én… földi, poklos és fekélyes…
Ő olyan égi, tiszta, más.
És mégis Ő, a Krisztus éljen,
sohase Barabás.

Elébe hullok s tisztasága
ítél, megfeszít, eltemet.
Aztán keze – újjáteremtőn
érinti lelkemet.

Túrmezei Erzsébet