Jobbik: Anyagi alapú diszkrimináció a kötelező nyelvvizsga

A Jobbik korainak tartja a kormány azon jövőbeni intézkedését, amely szerint a felsőoktatásba való jelentkezéshez kötelezővé teszik a nyelvvizsgát 2020-tól.

Az ellenzéki párt képviselője, Farkas Gergely szerint ilyen szigorú feltételt csak akkor lehet szabni, hogyha ahhoz az alapok is megvannak.

„A magyar középiskolai nyelvoktatás nem tudja felkészíteni a diákokat arra, hogy önmagában az iskolai kereteken belül feltudjanak készülni a középfokú nyelvvizsgára.”

Éppen ezért a jobbik anyagi diszkriminációnak tartja a rendelkezést, mivel sok család nem engedheti meg magának, hogy külön órákra járassák a gyerekeiket vagy nyelvtanfolyamokra járjanak. Innentől kezdve pedig előnybe kerülhetnek azok a diákok, akik megengedhetik maguknak a költségesebb megoldásokat.

Egyet nem értés a Fidesz és az EMMI között?

Az elmúlt években több szakmai vélemény is elhangzott arra vonatkozóan, hogy félő, az új követelmény miatt több tízezren is kieshetnek a felsőoktatásból. A felmérések szerint jelentős eltérés mutatkozik az ország különböző területein élő fiatalok nyelvtudása között. A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány saját Facebook-oldalán fakadt ki a döntés ellen.

Farkas Gergely szerint több tehetséges fiatal is kiszorulhat így a felsőoktatásból. Főleg olyan szakmákból, ahol munkaerőhiány van. A képviselő úgy fogalmazott:

„A stratégiai ágazatokban, mint példaul műszaki, tanári vagy egészségügyi, sokkal kevesebben fognak bejutni. Ezek olyan területek, ahol jelenleg nagy munkaerőhiánnyal küszködnek.”

Az elmúlt években a KSH adatai szerint a felsőoktatásba felvettek 55%-a nem rendelkezett középfokú nyelvvizsgával, így akár a jelentkezők fele is kiszorulhat jövőre.

Farkas Gergely: Kettős mércét alkalmaz a kormánypropaganda

Az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese reagált arra a hírre is, amely szerint az ECHO TV Keménymag című műsorában „Jákobozták” a párt szóvivőjét, Jakab Pétert. A képviselő kiemelte, hogy a kormánymédia mindenféle jelzővel, folyamatosan támadja a pártot, miközben ők úgy érzik mindent megengedhetnek maguknak.

"Az egyik nap kollaboránsoknak neveznek minket, a másik nap meg náciknak. Tehát a Fidesz és a kormánypárti propaganda próbál minket mindenféle címkékkel, jelzőkkel ellátni, amelyek értelemszerűen nem állják meg a helyüket. Ebben az esetben viszont a kettős mércét alkalmazzák. Ők maguk úgy érzik, hogy ezt a viselkedést megengedhetik maguknak. Bízom benne, hogy ez a kettős mérce minél előbb lelepleződik és minél több ember számára világossá válik, hogy mennyire álszent az a magatartás, amit a Fidesz tanúsít" – fogalmazott Farkas Gergely.

 

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Németh Márton

Friss