Hatalmas pofon a marosvásárhelyi magyar orvosképzésnek: csaknem felére csökkentették a létszámot

Hatalmas pofon a marosvásárhelyi magyar orvosképzésnek: csaknem felére csökkentették a létszámot

Drasztikusan csökkentették a Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetem (MOGYITTE) magyar tagozatának beiskolázási számát - adja hírül a Székelyhon. 

A MOGYE-n 2011-ben alakult ki éles konfliktus az állami egyetem román vezetése és magyar tagozata között amiatt, hogy az egyetem vezetése az intézményi autonómiára hivatkozva nem léptette életbe az új oktatási törvény magyar szempontból fontos előírásait, amelyek a magyar nyelvű oktatás státusát lettek volna hivatottak megerősíteni. Azóta az egyetem összeolvadt a kizárólag román tannyelvű Petru Maior Tudományegyetemmel, így a magyarok aránya az intézményben harmincról húsz százalékra zuhant. Jelenleg csak az elméleti képzés zajlik magyar nyelven, a gyakorlati órákat már románul tartják. Közös vizsgáztatási és ösztöndíjrendszert alakítottak ki, s a nyáron bevezethetik a közös felvételit is. Ez utóbbi különösen aggályos, mert így megszűnnének a kizárólag magyaroknak fenntartott helyek, s ez

a magyar nyelvű képzés teljes beszántása előtt nyitná meg az utat. 

Annyira lesz "nemzetközi" az Úzvölgyi temető, amennyire "multikulturális" a román egyetemmel összeolvasztott MOGYE

Megszületett végre kompromisszum, a racionális, arany középúton haladó kiegyezés Úzvölgye ügyében - harsogja Bukarest, s "veszi tudomásul" Budapest. A randalírozó szélsőségeseknek ki lett osztva a koki és a saller - még rongálás ügyében eljárás is indult a betört székelykapu ügyében!

Ebbe az irányba tett öles lépésként értékelhető, hogy a  Felsőoktatás Minőségét Biztosító Ügynökség (ARACIS) a magyar tagozat beiskolázási számát egy most meghozott döntéssel 

200-ról 120-ra csökkentette.

A Székelyhonnak Szabó Béla, a magyar tagozat választott vezetője úgy nyilatkozott:

"Ezzel elkezdődött egy újabb szakasz, amitől féltünk. Ezáltal veszélybe kerül a két oktatási széria, állások kerülnek veszélybe. Nagyon szomorú a helyzet"

A Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség júniusban közzé tett "segélykiáltásában" azt írta:

"Helyzetünk egyre nehezebb és egyre elviselhetetlenebb, a döntéshozók gátlástalanul és ellenállásba nem ütközve dolgoznak eredményesen a magyar nyelvű orvosképzés felszámolásán."