Hatalmas pofon a marosvásárhelyi magyar orvosképzésnek: csaknem felére csökkentették a létszámot

MOGYE

Drasztikusan csökkentették a Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetem (MOGYITTE) magyar tagozatának beiskolázási számát - adja hírül a Székelyhon. 

A MOGYE-n 2011-ben alakult ki éles konfliktus az állami egyetem román vezetése és magyar tagozata között amiatt, hogy az egyetem vezetése az intézményi autonómiára hivatkozva nem léptette életbe az új oktatási törvény magyar szempontból fontos előírásait, amelyek a magyar nyelvű oktatás státusát lettek volna hivatottak megerősíteni. Azóta az egyetem összeolvadt a kizárólag román tannyelvű Petru Maior Tudományegyetemmel, így a magyarok aránya az intézményben harmincról húsz százalékra zuhant. Jelenleg csak az elméleti képzés zajlik magyar nyelven, a gyakorlati órákat már románul tartják. Közös vizsgáztatási és ösztöndíjrendszert alakítottak ki, s a nyáron bevezethetik a közös felvételit is. Ez utóbbi különösen aggályos, mert így megszűnnének a kizárólag magyaroknak fenntartott helyek, s ez

a magyar nyelvű képzés teljes beszántása előtt nyitná meg az utat. 

Annyira lesz "nemzetközi" az Úzvölgyi temető, amennyire "multikulturális" a román egyetemmel összeolvasztott MOGYE

Megszületett végre kompromisszum, a racionális, arany középúton haladó kiegyezés Úzvölgye ügyében - harsogja Bukarest, s "veszi tudomásul" Budapest. A randalírozó szélsőségeseknek ki lett osztva a koki és a saller - még rongálás ügyében eljárás is indult a betört székelykapu ügyében!

Ebbe az irányba tett öles lépésként értékelhető, hogy a  Felsőoktatás Minőségét Biztosító Ügynökség (ARACIS) a magyar tagozat beiskolázási számát egy most meghozott döntéssel 

200-ról 120-ra csökkentette.

A Székelyhonnak Szabó Béla, a magyar tagozat választott vezetője úgy nyilatkozott:

"Ezzel elkezdődött egy újabb szakasz, amitől féltünk. Ezáltal veszélybe kerül a két oktatási széria, állások kerülnek veszélybe. Nagyon szomorú a helyzet"

A Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség júniusban közzé tett "segélykiáltásában" azt írta:

"Helyzetünk egyre nehezebb és egyre elviselhetetlenebb, a döntéshozók gátlástalanul és ellenállásba nem ütközve dolgoznak eredményesen a magyar nyelvű orvosképzés felszámolásán."


 

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Németh Márton

Friss

sss
2019. december 12. | 15:52
Újabb lépés a bukott alkancellár, volt szabadságpárti elnök visszatéréséhez.
1
1
sss
2019. december 12. | 17:57
Kétnapos csúcstalálkozót tartanak az uniós tagországok állam-, és kormányfőinek részvételével, a főbb témák között szerepel a klímaváltozás kérdése is.
sss
2019. december 12. | 10:22
1
sss
2019. december 11. | 19:32
Orosz Bernadettel, a megvert hatgyermekes családanyával beszélgettünk.
1
Kétnapos csúcstalálkozót tartanak az uniós tagországok állam-, és kormányfőinek részvételével, a főbb témák között szerepel a klímaváltozás kérdése is.
Orosz Bernadettel, a megvert hatgyermekes családanyával beszélgettünk.
Az ellenzéki magyar EP-képviselők közül a momentumos Cseh Katalin és a jobbikos Gyöngyösi Márton is hozzászólt az Európai Bizottság klímatervéhez.