Üldözik az ellenzéki plakátokat Nyíregyházán

Szövetségben Nyíregyházáért
Szövetségben Nyíregyházáért/Facebook

A Fidesz-KDNP gond nélkül plakátolhat Nyíregyházán, az ellenzéki összefogás viszont már nem. A Népszava szerint utóbbiak kifogást nyújtottak be a helyi választási bizottsághoz, valamint rendőrségi feljelentést is tettek, miután

az ellenzéki plakátokat az önkormányzat levette a villanyoszlopokról.

A történet azzal kezdődött, hogy Nyíregyháza villanyoszlopainak hirdetéseit bérleti jog alapján az Orbán-közeli üzletember, Garancsi István érdekeltségébe tartozó ESMA Reklám Zrt. kezeli. Tőlük akartak az ellenzékiek felületet bérelni, de a villanyoszlopokra rakott plakátokkal kapcsolatban az ESMA azt felelte, hogy kérjenek engedélyt az E.ON-tól, míg az E-ON visszamutatott az ESMA-ra, majd mindkét fél néma maradt.

Eközben a Fidesz plakátjai már kint voltak az utcákon.

Ezután az ellenzéki együttműködés, avagy a Szövetségben Nyíregyházáért úgy döntött, hogy nekik is jár a kampánylehetőség, így engedély nélkül elkezdték kitenni a fideszes plakátok mellé a sajátjaikat, de azokat az ESMA kérésére

Nyíregyháza Hatósági Főosztálya rögtön leszedte.

A Népszava cikke szerint Aranyos Gábor, az ellenzéki összefogás kommunikációs vezetője feljelentést tett a rendőrségen, amelyben arról tájékoztatta a hatóságot, hogy ők jogkövető állampolgárként akartak a folyamat során eljárni, de mivel szerinte ebben korlátozták őket, ezért a szólásszabadság érvényesítéséhez nem maradt más lehetőségük, mint hogy kihelyezzék a választási plakátjaikat. A feljelentés tárgyát pedig az E.ON villanyoszlopaira kihelyezett 250 darab plakát képezi, amelyeknek összértéke 100 ezer forint, de most eltűntek.

A kormánypárti támadásokra erkölcsi bizonyítványokkal válaszolt az ellenzék Nyíregyházán

A nyíregyházi ellenzék eddig nem tapasztalt akcióval vágott vissza a kormánypárti rágalomhadjáratra. Az általában minden valóságot nélkülöző vádakat egyszerűen hatástalanították azzal, hogy a Szövetségben Nyíregyházáért képviselőjelöltjei nyilvánosan bemutatták erkölcsi bizonyítványaikat és a köztartozásmentes adózói NAV-igazolásaikat.

Aranyos Gábor a helyi választási szervhez is beadott egy kifogást, amiben arra kéri a bizottságot, hogy tiltsa el az ESMA Reklám Zrt.-t a további jogsértéstől és biztosítsa az egyenlő bánásmódot a jelöltek és jelölő szervezetek felé, valamint hogy tiltsa el a további jogsértéstől Nyíregyháza Megyei Jogú Város Hatósági Főosztályát is, és kötelezze azt az eredeti állapot visszaállítására – írják.