A Zöldek reményei egyre erősebbek, hogy részt vegyenek Sebastian Kurz kormányában

A Zöldek reményei egyre erősebbek, hogy részt vegyenek Sebastian Kurz kormányában

Négyszemközt egyeztetett a konzervatív Osztrák Néppárt listavezetője a Zöldek listavezetőjével.

Négyszemközt egyeztetett kedden a választáson győztes Sebastian Kurz volt osztrák kancellár, az Osztrák Néppárt (ÖVP) listavezetője a negyedik legjobb eredményt elért Zöldek listavezetőjével, Werner Koglerrel – írja az MTI.

A Zöldek listavezetője ezúttal közelebbről meghatározta az „új türkiz-zöld stílus” fogalmát; szerinte az egymás kölcsönös tiszteletén alapuló párbeszéd eddig nem volt jellemző a két párt között. Werner Kogler ugyanakkor azt mondta:

„pártja reményei és elvárásai egyre erősebbek, hogy részt vegyenek a kormányzati munkában.”

A politikus szerint nincsenek áthidalhatatlan különbségek a Néppárt és a Zöldek között.

Kogler egyben arról is beszélt, hogy

a két párt programja között a lehető legnagyobb a különbség; azért van szükség a folyamatos párbeszédre, hogy, mégis „egymásra találjanak”

- fogalmazott. Az ÖVP listavezetője ismételten hasznosnak nevezte a Zöldekkel folytatott eszmecserét.

Sebastian Kurz szerint minden tervek szerint halad; sikerül tartani az időt, így november 8-án lezárják az előzetes egyeztetéseket. Hangsúlyozta: azt követően hoz majd döntést arról, melyik párttal kezdik meg a koalíciós tárgyalásokat. Az egyeztetéseken elsősorban arra a kérdésre keresik a választ, lehetséges-e a közös kormánykoalícióban való együttműködés.

Kurz a választásokat követően parlamenti súlyuk sorrendjében kezdte meg a koalíciós tárgyalásokat megelőző egyeztetéseket a pártokkal.

A második helyezett Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) listavezetője, Pamela Rendi- Wagner - miután két hete csaknem három órán át egyeztetett Sebastian Kurzcal - bejelentette, hogy az előzetes egyeztetéseket befejezettnek tekinti, és a jövőben már csak a koalíciós tárgyalásokon kíván részt venni. A harmadik helyezett Szabadságpárt (FPÖ) azt jelezte, hogy ellenzéki szerepre készül, ezért a továbbiakban nem folytatja a tárgyalásokat a Néppárttal.

A szeptemberi előrehozott parlamenti választásokon negyedik helyezett Zöldekkel várhatóan több fordulóra lesz szükség, mivel a párt korábban nem vett részt kormányzati munkában. Az egyeztetések csütörtökön folytatódnak. Elsősorban azt vizsgálják majd, melyek azok a pontok, ahol az álláspontok közeledhetnek, illetve melyek azok, ahol várhatóan nehéz lesz közös nevezőt kialakítani.

 

Taktikus huzavona zajlik az osztrák koalíciós tárgyalásokon

Sebastian Kurz 31 évesen lett Ausztria történetének legfiatalabb kancellárja. Még mindig csak 33 éves, és nem csak sikerült az osztrák belpolitika történetének legnagyobb botrányát túlélnie - ami szétrobbantotta első kormányát -, de történelmi győzelemre vezette az Osztrák Néppártot (ÖVP).