Nyári olimpia: több mint 3600 milliárd forintba került a szervezés Japánnak

Nyári olimpia: több mint 3600 milliárd forintba került a szervezés Japánnak

A szervezőbizottság közlése szerint a jövő nyári tokiói olimpia költségvetése 1350 milliárd japán jen (12.6 milliárd dollár,  nagyjából 3678 milliárd forint) lesz.

A bizottság közleménye szerint az ötkarikás játékok költségvetése tavalyhoz képest nem növekedett, ugyanakkor a jegyeladásokból és a szponzori szerződésekből 300 millió dolláros extra bevételhez jutottak.

A helyi számvevőszék 177 oldalas tanulmánya szerint azonban ennél jóval több lesz a kiadás:

ők további 9,7 milliárd dolláros költséggel számolnak.

Hozzáteszik, az említett összegek mellett a tokiói városvezetés további 7,4 millió dollárral segíti a szervezőket, amelyet az olimpiával kapcsolatos projektekre használnak fel.

A szervezőbizottság részéről ugyanakkor közölték: a számvevőszék már tavaly is hasonló adatokat adott ki tanulmányában, ám ezek akkor sem voltak valósak, és most sem azok.

Két japán újság - a pénzügyi Nikkei és a napilap Aszahi - is azt írta: a valós költségek jóval nagyobbak a bevallottnál.

Ők 28 milliárd dollárra becsülik a valós kiadást.

Amikor a japán főváros 2013-ban elnyerte a rendezés jogát, előzetesen 7,3 milliárd dolláros költségvetéssel számoltak, azonban az előkészületek után rendkívül elszálltak a költségekkel a szervezők. Ezért volt olyan tervezet is, ami már 20 milliárd dolláros költségvetésről szólt. A NOB emiatt ki is adott egy közleményt, hogy az irgalmatlan költekezés rossz fényt vet az olimpia rendezésére.

A japánok kénytelenek voltak módosítani a terveken. Ez a tervezet ugyanakkor még mindig nem tetszett Thomas Bach NOB-elnöknek, aki további spórolásra utasította a japán szervezőket.

Végül 2 évvel ezelőtt, a 20 milliárd dolláros büdzsét sikerült lefaragni, ehhez azonban az kellett, hogy számos új létesítmény építésébe bele se fogjanak, az olimpiai versenyek egy részét, tehát régebben megépített helyszíneken rendezik majd meg.

Az elszálló költségek ellenére is időben kész lehet Tokió a nyári olimpiára

További érdekesség volt, hogy az egyik legnagyobb szponzor, a McDonalds, üzleti stratégiájára hivatkozva visszamondta szerződését, a határidő lejárta előtt 3 évvel. Tokióban így már nem lesz ott az gyorsétteremlánc. A McDonalds és a NOB (Nemzetközi Olimpiai Bizottság) együttműködését korábban több élelmezéssel foglalkozó szervezet is támadta, mivelhogy „szemét kajákkal" árasztották el a 2016-os riói olimpiát is.

A tokiói olimpia július 24-én kezdődik és augusztus 9-ig tart.