Az uniós országok befogadnának 1000-1500 kiskorú menekültet

Az uniós országok befogadnának 1000-1500 kiskorú menekültet

A német kormány hétfői bejelentése szerint európai uniós országok egy csoportja arra készül, hogy a túlzsúfolt görögországi menekülttáborokból befogadjon 1000-1500, humanitárius segítségre szoruló menekült gyermeket.

Olyan gyermekekről van szó, akik betegség miatt sürgős ellátásra szorulnak, vagy kísérő nélkül érkezett, 14 éven aluli gyermekek, többségükben lányok

- hangsúlyozták.

Németország készen áll arra, hogy a német koalíciós bizottság döntése alapján európai szinten "méltányos részesedést" vállaljon a "hajlandók koalíciójának" részeként - áll a hajnalban közzétett berlini nyilatkozatban, amelyet az Angela Merkel kancellár vezette konzervatív-szociáldemokrata koalíció pártjai a vasárnap kezdődött többórás tanácskozásuk után adtak ki.

Menekültekkel végzett egy légicsapás Szíriában

Legalább 15 emberrel végzett és 18-at megsebesített egy légicsapás csütörtökön Szíria északnyugati, lázadók kezén lévő részén - közölte a nagy-britanniai székhelyű, kiterjedt helyi aktivistahálózattal rendelkező Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja. A rakéták egy baromfitenyészetet találtak el, amelynek épületeiben több menekültcsalád húzta meg magát. A halottak között nők és gyerekek is vannak.

Jelenleg európai szinten tárgyalások folynak egy humanitárius megoldásról, azzal a céllal, hogy megszervezzék gyermekek befogadását egy önkéntes koalíció keretében

- hangsúlyozták az érintett országok megnevezése nélkül.

Támogatni akarjuk Görögországot abban, hogy megbirkózzon a (görög) szigeteken rekedt 1000-1500 gyermek jelentette nehéz humanitárius helyzettel

- közölték.

Recep Tayyip Erdoğan török elnököt hétfőn várják Brüsszelbe, ahol az Európai Unió vezetői a török-görög határon az elmúlt napokban kialakult migrációs válsághelyzetről kívánnak tárgyalni vele.

(MTI nyomán)

Erdoğan csak a tengeri migrációt hajlandó újra leállítani

Nyitva van-e, vagy már zárva, nekünk nincs időnk vitázni, a téma le van zárva, a kapukat ezennel megnyitottuk - mondta Recep Rayyip Erdoğan, épp Moszkvából hazafelé, amikor tűzszünetet kötöttek Vlagyimir Putyinnal az északnyugat-szíriai frontot illetően. A fegyvernyugvás egyelőre megvalósulni látszik, a török elnök viszont ennek ellenére sem enged menekültügyben.