Szerbiában felfüggesztették a hiteltörlesztést a járvány alatt

Szerbiában felfüggesztették a hiteltörlesztést a járvány alatt

A szerbiai központi bank 90 napos türelmi időt ad a magánszemélyek és a cégek hiteltörlesztésére is, hogy így segítse átvészelni a koronavírus-járvány időszakát - írta az MTI.

A beszámolóból kiderül, hogy a szerb nemzeti bank bank korábban ötven százalékponttal 1,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, hogy mérsékelje a járvány gazdaságra mért negatív hatását,

ezen felül a kormány 

  • tízszázalékos béremelést jelentett be az egészségügyi dolgozók számára, valamint
  • egyszeri négyezer dináros (11 800 forint) támogatást biztosít áprilisban a nyugdíjasoknak.

A miniszterelnök tájékoztatása szerint a járvány miatt Szerbia gazdasági növekedése elmarad majd a várt 4 százaléktól.

Emlékezetes, tegnap Olaszország jelentett be a munkavállalók védelme érdekében egy gazdasági csomagot. Az intézkedések között szerepel bizonyos adók, kölcsönök és hiteltörlesztések fizetésének felfüggesztése, kiemelt segítséget kapnak a járvány kezdetétől elbocsátott dolgozók, és a karanténba helyezés időszakát betegszabadságként értelmezik.

A nemzetközi példák ellenére az Orbán-kormány továbbra sem lépett még a (várható) magyarországi elbocsájtási hullám hatásainak mérséklése érdekében. Itthon egyébként a Jobbik vetette fel többek között azt, hogy fel kell függeszteni a hiteltörlesztést, illetve azt, hogy egy gazdasági alapból kompenzálják a magyar munkavállalók kieső bérét. 

Nyilván, az a kérdés is jogos, hogy akkor miről beszélt március 15-én Orbán Viktor Szerbiában Aleksandar Vucic kormányfővel.