Online fórummal segítenék a karantén miatt felerősödő alkohol- és drogfüggőséget

Online fórummal segítenék a karantén miatt felerősödő alkohol- és drogfüggőséget

A bezártságból eredő nagyobb kockázatú ivás vagy drogozás, sokak számára jelent majd problémát a következő hetekben. 

Az önkéntes és a kényszerű karantén nem várt kihívások elé állította az aktív, és a gyógyuló szerhasználókat, illetve azokat is, akik eddig kockázati ivóknak számítottak.

A Kék Pont Alapítvány ezért létrehozott egy online önsegítő színteret azok számára, akik az előttünk álló hetek alatt a túlzott alkohol- és droghasználat, vagy az elvonási tünetek miatt bajba kerülnek és segítségre szorulnak.

A fórumra regisztrálni ITT LEHET, de van lehetőség bizalmasan, kizárólag egy másik segítő személlyel konzultálni az online konzultációs felületünkön. Ez itt érhető el: http://kekpont.hu/online-tanacsadas/ .

A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a bezártságból eredő nagyobb kockázatú ivás vagy drogozás, sokak számára jelent majd problémát a következő hetekben, beleértve a hozzátartozókat és a közös karantén többi tagját is. A drogpiac összeomlása sok esetben szerváltáshoz vezethet, így az online örömforrások (online pornó, szerencsejáték), valamint a legálisan kapható tudatmódosítók fokozottan jelenhetnek meg az emberek életében.

A Kék Pont célja az, hogy a kijárási korlátozás alatt is megelőzhető legyen a súlyosabb problémák kialakulása, és az olyan online önsegítő folyamatokat elindítása, amelyek csökkentik a használat mértékét és intenzitását.

A hirtelen jött bezártság, elszigetelődés, illetve a józanodó által eddig gondosan épített világ összeomlása instabil helyzetet hozhat létre. Az sem segít a családi életen, ha az (átmenetileg) munkanélkülivé váló alkoholista - a kocsmák bezárása miatt - mostantól otthon issza le magát. Nem beszélve a kapcsolati erőszakba összezárt áldozatok helyzetén.

Persze, megvan a kockázata a maradjotthon!-nak azok számára is, akik unalmukban nyúlnak a pohár után, és online kocsmákban töltik a felszabadult idejüket. 

A Kék Pont koordinátorával, Dávid Ferenccel készült korábbi interjúnkat ITT TUDJA elolvasni, EZEN A LINKEN pedig egy olyan könyvről olvashat, amiből kiderül, nem lesz minden rohadt unalmas és szürke józanul.