Hiába a 73 ezer áprilisi munkanélküli, Mészáros Lőrinc vagyona fontosabb

Hiába a 73 ezer áprilisi munkanélküli, Mészáros Lőrinc vagyona fontosabb

Szerdán az Országgyűlés Gazdasági bizottságának kormánypárti többsége vita nélkül lesöpörte a Mészáros-adó tervezetét. A Jobbik a politikai hátszéllel, hirtelen és aránytalanul meggazdagodott, kivételezett helyzetben lévő gazdasági szereplőkkel szemben (vö.: Mészáros Lőrinc) egy sávos különadót vezetne be, és az ebből származó bevételből egy munkahelyvédelmi alapot finanszírozna.

A választók elsöprő többsége bevezetné a Mészáros-adót

A Fidesz-szavazók 77%-a egyetért azzal a jobbikos kezdeményezéssel, amely alapján az elmúlt években meggazdagodó vállalkozókra különadót kellene kivetni a válságkezelés érdekében. Az Iránytű Intézet reprezentatív kutatása alapján a Mészáros-adót a teljes népesség 80%-a támogatná. A többség ellenzi az önkormányzatok és az ellenzéki pártok megsarcolását is.

Ez már csak azért is lenne fontos, mert a KSH adatai szerint

csak áprilisban 73 ezren vesztették el a munkájukat Magyarországon.

A mezőgazdasági idénymunkásokat is ideszámítva, becslések szerint 500 ezer munkanélküli lehet hazánkban, és a gazdasági válság neheze még előttünk van.

A Mészáros-adót célzó határozati javaslat egyik benyújtója, Potocskáné Kőrösi Anita is csalódottságának adott hangot, amiért a kormánypárti többség nem támogatta a jobbikos beadványt. Mint mondta, egyetlen kérdés sem hangzott el, csak a testület fideszes elnöke, Bánki Erik állapította azt meg, hogy a Mészáros-adó alaptörvény-ellenes, mert visszamenőleges hatállyal hozna rendelkezéseket, miközben a kormány is számos esetben határozott év közben adókedvezményekről, vagy különadókról.

A Jobbik továbbra is azt szeretné, hogy azok a kormányközeli gazdasági szereplők, akik eddig ezt nem tették, hozzájáruljanak a védekezés költségeihez - fogalmazott a politikus. Potocskáné Kőrösi Anita hangsúlyozta, most már világos, a koronavírus-járvány gazdasági hatásai az egészségügyi kihívásokhoz képest jobban fogják érinteni hazánkat, nagyon sokan veszítették már el a munkahelyüket, és nagyon fogják még elveszíteni. Az országgyűlési képviselő kiemelte,

alkotó, értékteremtő emberekről van szó, akik többet érdemelnek a közmunkánál, vagy a honvédségi szolgálatnál, meg kell védeni a munkahelyeiket, és érdemi támogatást kell nyújtani azoknak a százezreknek, akik elveszítették már a megélhetésüket

- tette hozzá a jobbikos politikus.