Mucsi Zoltán az SZFE-ügyről: Furcsa ez a párbeszéd, amit Vidnyánszkyék folytatnak

Mucsi Zoltán az SZFE-ügyről: Furcsa ez a párbeszéd, amit Vidnyánszkyék folytatnak

A parlamentben július 3-án szavazta meg a kormánypárti többség, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) szeptember 1-jétől alapítványi kézbe kerüljön, ezzel, ahogy az intézmény lemondott vezetői fogalmaztak "az egyetemi autonómia összes garanciája elveszett".

Vidnyánszkyék ezúttal hiába játszanak a kivárásra, az most nem fog működni

Az SZFE bedarálása körüli botrány az elmúlt hetekben egyre nagyobbra duzzadt, a diákok elbarikádozták az intézmény bejáratát, kiadták a 13 pontból álló követelésüket, folyamatossá váltak a több ezres tömegből álló demonstrációk, ahol egyre több ismert személy áll ki az SZFE függetlensége mellett. A példaértékű összefogást, és a kultúrális élet autonómiájának fontosságát hangsúlyozó megmozdulás nemrégiben a saját Chartáját is eljuttatta az Országházba, melyben a tüntetők azt követelik, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem fenntartójaként működő alapítvány kuratóriuma mondjon le, Vidnyánszky Attila elnökkel együtt.

A világ színművészeti társadalma is beállt az SZFE mögé

A #freeszfe-t már mozgalomként is definiálhatjuk, ezt Vidnyánszkyék ezúttal nem fogják tudni olyan könnyen a szőnyeg alá söpörni, ahogyan azt tették akár a Corvinus, vagy a Kaposvári Egyetem kapcsán. A kialakult patthelyzet a két fél között még sokáig elhúzódhat, és nemzetközi szinten is kellemetlenséget okozhat a kormánynak, főleg annak tükrében, hogy már a világ számos pontján kiállnak a fiatal tüntetők mellett, mint az Oscar-díjas Cate Blanchett és Helen Mirren, akik azok között az aláírók között szerepelnek, amit David Lan, a londoni Young Vic színház egykori igazgatója szervez, és amelyben a brit film- és színházi világ kiválóságai tiltakoznak a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) átalakítása ellen.

Idehaza is nehéz olyan művészt találni, aki ne az SZFE kitartó diákjai mellett állna, ezért cikksorozatot indítunk, melyben különböző előadóművészeket szólaltatunk meg, hogy megtudjuk mit gondolnak a kialakult helyzetről, miként látják a hazai kultúra jelenét és jövőjét. Elsőként Mucsi Zoltánt, a Jászai Mari-díjas magyar színészt, érdemes művészt faggattuk.

Az alapítvány elfogadhatatlannak és felelőtlennek nevezte az SZFE vezetőinek lemondását, mivel ezzel a lépésükkel cserben hagyták a diákokat és munkatársaikat. Ön szerint ez tényleg így van?

Azoknak az oktatóknak és vezetőknek, akik azt mondták "köszönjük, a továbbiakban itt nem folytatjuk a munkát", mint embereket tisztelem és a munkásságukat nagyra tartom. Nem hiszem, hogy önmaguk ellenségei lennének, nyilván okuk volt a döntésüknek, amiről beszélni kellene. Ha a tervezett változtatásokat korábban közölték volna velük, és ez alapján született volna valamilyen közös egyezség, akkor a jelenlegi helyzet nem alakul ki.

Az SZFE lemondott vezetői nemrégiben leültek beszélni Vidnyánszkyval, de sem a demokráciafelfogással, sem az egyetem működésével kapcsolatban nincs egyetértés a felek között, sőt azt mondták egyre távolabb kerül a két fél egymástól.

Furcsa ez a párbeszéd, ami most folyik: üljünk le beszélgetni, de közben már előre megvan, hogy kikből áll a kuratórium, hogy mi a Szervezeti és Működési Szabályzat. Minden előre rögzítve van, majd azt mondják az alapítványnál, hogy "gyertek beszéljük meg és mondjátok rá, hogy jó". Ez szerintem nem párbeszéd.

Az SZFE körül kialakult helyzet erős jelzés arra, hogy valamilyen módon, tiszta lappal kell  leülnie a két félnek. Nyilván a kuratórium részéről, Vidnyánszky Attiláéknak kellene ezt a lépést elsőként megtennie. Közösen megbeszélni és kialakítani, hogy milyen módon, hogy tudna az egyetem működni mind a két fél számára megfelelő módon.

Ez az együttműködés, mind a két fél elképzelésének érvényesülésével létrejöhet?

Ez a feloldhatatlan ellentét, mert ha bármelyik fél azt mondja, hogy ez az engedmény már nem fér bele számukra, akkor olyan helyzet alakulhat ki, mint a Kaposvári Egyetem esetében. Ott most az érdemi egyeztetés hiánya miatt két intézmény van, két fajta képzéssel. A diákok, akik általában nem hülyék, tegyük fel azt mondják, hogy a másik sokkal jobb, akkor oda fogok jelentkezni, így kialakulhatott volna egy versenyhelyzet. Nem akarok senkit megbántani, nyilván jelentősen többen pályáznak a Sorbonne Egyetemre, és nem azért mert liberális, vagy mert valamelyik oldalhoz húz, hanem azért, mert magas színvonalú az oktatás.

Mit üzenne a tüntető hallgatóknak?

Nagyon büszke vagyok rájuk, hihetetlenül bátrak és tartsanak ki!