A V4-ek, köztük Magyarország is vizsgálatot sürget Oroszország ellen

A V4-ek, köztük Magyarország is vizsgálatot sürget Oroszország ellen

Magyarország, Lengyelország, Szlovákia és Csehország miniszterelnökei közleményt adtak ki, melyben elítélik Alekszej Navalnij orosz ellenzéki aktivista megmérgezését, és nemzetközi vizsgálatot sürget Oroszországgal szemben.

A lengyel kormány honlapján közzétett szöveg a következő:

A V4-ek egyértelműen elítélik az első számú orosz ellenzéki vezető ellen elkövetett gyilkossági kísérletet. A közvélemény Oroszországban és máshol is azt követeli, hogy átlátható és alapos vizsgálat azonosítsa a valódi elkövetőket és szándékaikat. Tragikus történelmi tapasztalataik miatt a V4-ek különösen érzékenyek minden olyan esetre, amikor politikai ellenfeleket próbálnak elhallgattatni. Ezért arra szólítjuk fel az orosz hatóságokat, hogy indítsanak alapos nyomozást, ami az elkövetők megbüntetésével fog végződni. Alekszej Navalnij katonai idegméreggel való megmérgezése nem maradhat a nemzetközi közösség válasza nélkül. A vegyifegyverek használata minden körülmények közt elfogadhatatlan, és a nemzetközi jog kirívó megsértésének számít. Ezért nemzetközi vizsgálatnak kell feltárnia azt is, megsértette-e Oroszország a Vegyifegyver-tilalmi Egyezményt.”

Navalnij-mérgezés: az oroszok bele akarnak nézni a német nyomozásba

Az orosz rendőrség azzal a kéréssel fordul a német hatóságokhoz, hogy részt vehessen az Alekszej Navalnij ellenzéki politikus ügyében indítandó nyomozásban - közölte az orosz belügyminisztérium szibériai szövetségi körzetének közeledésrendészeti parancsnoksága. A közlemény szerint az orosz rendőrség a kölcsönös bűnügyi jogsegélyről szóló európai egyezmény, illetve az orosz büntető törvénykönyv 453.

(444.hu)