Pintér Sándor elismerte, hibáztak a halállal végződő vértesszőlősi siklóernyős mentésénél

Pintér Sándor elismerte, hibáztak a halállal végződő vértesszőlősi siklóernyős mentésénél

Mint ismert, még július elején akadt fenn egy 20 méteres fa tetején Vértesszőlősnél egy siklóernyős, a férfit szemtanúk szerint a mentésre érkezett Magyar Honvédség Mi–8-as helikopterének rotorszele sodorta le a fáról. Később, augusztus 11-én a kórházban belehalt sérüléseibe a 46 éves férfi, aki képzett alpinista volt.

Az eset miatt ellenzéki képviselők több alkalommal is kezdeményezték az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottság összehívását, mivel szerintük olyan tragédia következett be, amely elkerülhető lett volna, továbbá az a minimum, amivel tartoznak az elhunyt családjának, hogy megnevezik a felelősöket.

A Telex most azt írja, szeptember 29-én az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának ülésén meghallgatták meg Pintér Sándor belügyminisztert.

Habár az ülés nyilvános volt, az Országgyűlés meghívót nem küldött ki, illetve ismeretlen okok miatt az állami tévé sem volt ott a belügyminiszter éves meghallgatásán.

Az ülésen az MSZP-s Harangozó Tamás és a DK alelnöke, Vadai Ágnes a vértesszőlősi tragédiáról is kérdezte Pintért.

A Budapesti Regionális Nyomozó ügyészség halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt nyomoz, de a baleset óta eltelt három hónapban senkit nem hallgattak ki gyanúsítottként.

Pintér Sándor szerint csak a büntetőeljárás lezárása után lehet majd pontosan tudni, hogy mi történt, azt azonban elismerte, hogy hibát követtek el a siklóernyős mentése közben. Úgy fogalmazott,

„Egy egészen biztos, hogy hiba történt a mentés során. Annyira akartak segíteni a repülőn, hogy sajnálatos módon ez a túlzó segítség a halálához vezetett. De a túlzott segíteni akarás sem vezethet oda senkinél, hogy mások életét kockáztassa, ezért büntetőeljárás keretében vizsgáljuk az ügyet”

A siklóernyős nővére egyébként október elején nyilatkozott a portálnak, Oroszi Angéla akkor azt mondta, testvére halála egy olyan felesleges tragédia, amivel láthatóan senki nem tud mit kezdeni, szülei pedig különösen nehezen élték meg, hogy eddig a katasztrófavédelem és a honvédség részéről sem állt eléjük senki és vállalta a felelősséget.