Trump szerint ő egy folyamatos boszorkányüldözés áldozata

trump
Youtube

Donald Trump leköszönés előtt álló amerikai elnök kedden úgy nyilatkozott, hogy híveihez intézett múlt szerdai beszéde teljesen helyénvaló volt, és visszautasította, hogy bármilyen mértékben felelős lenne a Capitolium ostromáért - írja az MTI. Trump ezt újságíróknak mondta az Andrews támaszponton, amikor arról kérdezték, érez-e személyes felelősséget a történtekért.

Az amerikai demokrácia egyik sötét napja

Tegnapra volt meghirdetve az a kongresszusi ülés, amelyben összesítették volna az amerikai elnökválasztás elektori szavazatait, a törvényhozás épületének közelében Donald Trump mondott beszédet, aki egyértelművé tette, Mike Pence alelnök felelőssége, hogy elutasítsa az elektori voksokat, így blokkolva Joe Biden elnökké válását.

Ugyancsak kedden - december 8-a óta első nyilvános sajtótájékoztatóján - Trump azt mondta, hogy hatalmas a felháborodás hívei körében a lemondatására indított támadások miatt, de nem akar erőszakot. Az impeachmenttel (alkotmányos felelősségre vonási eljárással) "borzasztó dolgot cselekednek". Hozzátette, hogy folyamatos "boszorkányüldözés" áldozata, amelynek része az a vád, hogy beszédével felhergelte a tömeget a Capitolium ostromára.

Az impeachment elindításáról szerdán szavaz a kongresszus képviselőháza. Trump múlt szerdán több mint egy órán át beszélt szabadtéren híveihez egyebek közt olyan kifejezésekkel buzdítva őket, hogy "harcoljanak pokolian".

Trump-párti fegyveresek ezrei vennék körbe a Capitoliumot?

A CNN írja, hogy Conor Lamb demokrata képviselő szerint Donald Trumpot támogató fegyveresek ezrei vehetik körbe a Capitoliumot Joe Biden beiktatása előtt. A politikust hétfőn tájékoztatták a fenyegetésről, elmondása szerint négyezer felfegyverzett emberről beszéltek az illetékesek. A cél az lehet, hogy megakadályozzák a demokratákat a törvényhozás épületébe történő bejutásban.

 

Legolvasottabb híreink