Az amerikai Novavax oltóanyaga remek eredményeket ért el a teszteken

Az amerikai Novavax oltóanyaga remek eredményeket ért el a teszteken

Újabb ígéretes vakcina érkezett a "célegyenesbe" a koronavírus ellen: az amerikai Novavax cég oltóanyaga - számol be róla az MTI.

A vállalat csütörtökön jelentette be, hogy jól vizsgázott vakcinája Nagy-Britanniában, ahol 15 ezer emberen tesztelték. A Novavax számításai szerint oltószere az eredeti, avagy kezdeti vírus ellen 96, a brit mutáns esetében pedig 86 százalékban hatásos. Mindössze tízen betegedtek meg az oltásban részesültek közül, és egyikük állapota se lett súlyos. A placebocsoportból ugyanakkor 96-an fertőződtek meg, öten súlyos állapotba kerültek. Közülük négyen a fertőzőbb brit koronavírus-variánstól betegedtek meg. A tesztelésbe bevontak életkora 18-84 év között volt.

Felfüggesztik az AstraZeneca használatát Dániában, Norvégiában és Izlandon

Több olyan esetet jelentettek Dániában, miszerint vérrög képződött az AstraZeneca-vakcinával beoltottak szervezetében. A dán egészségügyi hatóság úgy fogalmazott, még korai lenne azt mondani, hogy van összefüggés a vérrögök képződése és az oltóanyag között, 14 napra azonban felfüggesztik az AstraZeneca használatát. Ez idő alatt tervezik kivizsgálni az eseteket, illetve az oltóanyagot.

A cég Dél-Afrikában is tesztelt, ahol a britnél is agresszívebb variáns alakult ki. Ott csak háromezer embert vont be a felmérésbe, és 55 százalékban bizonyult hatékonynak oltóanyaga. Ugyanakkor a beoltottak közül senki sem betegedett meg komolyabban, csupán az "áloltást" kapók között akadtak súlyos esetek - akárcsak Nagy-Britanniában.

Nyilvánosságra hozta a kormány a kínai és az orosz vakcinákkal kapcsolatos szerződéseket

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Facebook-oldalán tette közzé a magyar kormány által kötött kínai és orosz vakcinabeszerzések szerződéseit, egyúttal pedig arra kérik az Európai Bizottságot, hozzák nyilvánosságra a Brüsszel által kötött szerződéseket. Ahogy ígértem, nyilvánosságra hozzuk a kínai és az orosz szerződéseket, továbbá arra kérjük az Európai Bizottságot is: hozzák nyilvánosságra a Brüsszel által kötött szerződéseket!

A Novavax termesztésen az Egyesült Államokban is teszteli oltóanyagát, ráadásul 30 ezer fős mintán, de annak még nincsenek meg a statisztikai eredményei.