A vendéglátósok az elmúlt hónapokban csak a piacuk felét tudták megmenteni

A vendéglátósok az elmúlt hónapokban csak a piacuk felét tudták megmenteni

Az elmúlt három hónapban a felét tudták a piacuknak megmenteni a vendéglősök - számol be róla a Blokkk.com. A január havi statisztika szerint a vendéglátás egészét nézve 48,5 százalékos visszaesésről beszélhetünk a tavalyi évhez képest. Ezen belül a kereskedelmi vendéglátás visszaesése 53,3 százalék, a munkahelyi vendéglátásé pedig 9,9 százalék.

A vendéglátóhelyek tavaly november 10 óta kénytelenek zárva tartani, azóta csak házhoz szállítással, illetve elviteles rendszerrel tudják kiszolgálni a vásárlókat. A portál szerint a vendéglátósok reménykednek a mielőbbi nyitásban, ennek első lépése lehet a teraszozás. A 2020-as év tapasztalatai arra utalnak, hogy ez azért hozhat majd valamit a konyhára, feléről a harmadára mérsékelve a kiesést az ágazatban.

Kitérnek a foglalkoztatási adatokra is, eszerint 2020 utolsó negyedévében 167 ezren dolgoztak, az előző évi 188 ezer fővel szemben, míg az alkalmazottak száma 166 ezerről 149 ezerre esett.

A vendéglátás a jelenlegi helyzetet csak rendkívül nagy alázattal és odaadással élheti túl

A szerda késő este elindított Nemzeti Konzultációval, mely az ország újraindítására fókuszál, a kormány tulajdonképpen a magyar állampolgárokra hárította a felelősséget néhány irányított kérdésen keresztül, hogy mi legyen többek között a vendéglátásban dolgozó közel 400 ezer ember és családjuk megélhetésével.