A Fidesz és a DK gyengült, a Jobbik erősödött - a Republikon szerint Jakab Péter uralja a folyamatokat

A Fidesz és a DK gyengült, a Jobbik erősödött - a Republikon szerint Jakab Péter uralja a folyamatokat

A Republikon Intézet Telexen megjelent közvélemény-kutatása is illeszkedik az eddigi kimutatásokhoz, gyengültek a kormánypártok, a Jobbik viszont bővíti a teljes ellenzéki tábort. 

Márciusban a Fidesz 1 százalékpontos csökkenést könyvelhetett el, így most 29 százalékon áll a teljes népességben, és 45 százalékon a pártválasztók között. 

Civitas Intézet: a Jobbik a legnépszerűbb ellenzéki párt

Először közölt országos politikai közvélemény-kutatást a Civitas Intézet nevű tanácsadó cég, amelyet Kész Zoltán, volt független parlamenti képviselő vezet. A felmérés március 5-11. között készült 1007 ember megkérdezésével. A felmérésből kiderül, egy mostani választáson részvételüket biztosra ígérők - azaz a válaszadók 71 százaléka - közül:

Az eredmények alapján a DK, a Jobbik és a Momentum immár fej-fej mellett, 9 százalékon állnak a teljes népesség körében, miután a DK vesztett, a Jobbik pedig nyert 1 százalékpontot; a Momentum támogatottsága nem változott.

A három nagyobb ellenzéki pártot az MSZP követi 6 százalékkal; a Párbeszéd, az MKKP, az LMP, valamint a Mi Hazánk pedig egyaránt 1-1 százalékon áll a teljes népesség körében.

A Jobbik 2 százalékkal erősödött a pártválasztók körében, jelenleg 13 százalékon állnak. 

A Republikon elemzése szerint összességében az ellenzéki pártok támogatása csak kis mértékben változott; egyedül a Jobbik tudott jelentősebben növekedni márciusban,

ennek Jakab Péter jobbikos miniszterelnök-jelölt határozott politikai szereplése lehet az oka.

Jakab Péter lenne az ellenzéki miniszterelnök-jelölt, ha ma tartanák az előválasztást

Jakab Péter, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje átvette a vezetést az ellenzéki térfélen. A Závecz Reserach eddig nem publikált márciusi adatairól a Telex számolt be, ebből kiderül, hogy a jobbikos politikus az összes jelöltet előzi. Azaz, ha ma tartanák az ellenzéki előválasztást, akkor az ellenzéki választópolgárok Jakab Pétert választanák Orbán Viktor kihívójának.

Az is biztos, hogy az ellenzék vezet a Fidesz-KDNP előtt: a teljes népesség körében (35-29 százalék), és a pártválasztók között is (53-45 százalék).