Jakab Péter lenne az ellenzéki miniszterelnök-jelölt, ha ma tartanák az előválasztást

Jakab Péter lenne az ellenzéki miniszterelnök-jelölt, ha ma tartanák az előválasztást

Jakab Péter, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje átvette a vezetést az ellenzéki térfélen. A Závecz Reserach eddig nem publikált márciusi adatairól a Telex számolt be, ebből kiderül, hogy a jobbikos politikus az összes jelöltet előzi. 

Azaz, ha ma tartanák az ellenzéki előválasztást, akkor az ellenzéki választópolgárok Jakab Pétert választanák Orbán Viktor kihívójának. 

Arra a kérdésre, hogy

„Kit látna szívesen a következő politikusok közül miniszterelnök-jelöltként?”

az alábbi sorrend alakult ki:

  1. Jakab Péter (Jobbik) 30%
  2. Dobrev Klára (DK) 28%
  3. Karácsony Gergely (Párbeszéd) és Fekete-Győr András (Momentum) 16-16%
  4. Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom) 5%
  5. A többi nem tudta vagy nem válaszolt.

Fontos, hogy Jakab Péter nemcsak az előválasztáson részvételi szándékukat kifejezők között vezet, hanem az összes megkérdezett választópolgár esetében is ő a legnépszerűbb:

  1. Jakab Péter (Jobbik) 19%
  2. Karácsony Gergely (Párbeszéd) és Dobrev Klára (DK) 15-15%
  3. Fekete-Győr András (Momentum) 9%
  4. Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom) 4%
  5. A többi nem tudta vagy nem válaszolt.

Mivel Orbán nem értette meg, Jakab most elmagyarázta neki, miről szólnak a parizeres posztjai

Mindenesetre dolgozunk rajta, hogy én legyek Orbán kihívója - mondta az Alfahírnek Jakab Péter, a Jobbik elnöke, miniszterelnök-jelöltje, aki mondhatni, már-már megszokott, hogy Orbán Viktor posztjainak főszereplője. A keddi parlamenti vitát követően este ugyanis a miniszterelnök közösségi média oldalán közzétett videójában ismét a Jobbik elnökét tüntette ki figyelmével.

Mint az ismert, az összes közvélemény-kutatási adatsor arról tanúskodik, hogy az utóbbi időszakban a Jobbiknak sikerült leginkább megerősödnie, méghozzá olyan választókat is megszólítva, akiket az ellenzéki összefogás eddig nem tudott. Arról is készítettünk elemzést, hogy Jakab Péter milyen komoly előnyt kovácsolt azzal, hogy nemcsak Orbán-ellenesség, hanem világos üzenettel is szolgált a kormánykritikus tömegek felé. 

Természetesen nem lehet elmenni a parizer-gate mellett sem. A kormányzat reakciói, a prolizás, majd Jakab Péter családjának zaklatása - Orbánék számításával szemben - szintén ellentétes hatást váltott ki: Jakab Pétert sikerült beállítani a legfőbb kihívó szerepébe.