A Jobbik megszavazza a Parlamentben a pedofilellenes törvényt

A Jobbik megszavazza a Parlamentben a pedofilellenes törvényt

Ahogy arról beszámoltunk, hétfőn már több ellenzéki politikus kijelentette nem vesznek részt a Kocsis Máté által beterjesztett "a pedofil bűnelkövetőkkel szembeni szigorúbb fellépésről, valamint a gyermekek védelme érdekében egyes törvények módosításáról" szóló törvénycsomagjának zárószavazásán, ugyanis ahhoz csütörtökön érkezett a Törvényalkotási Bizottság részéről egy olyan módosító, amely többek a homoszexuális tartalmakat is korlátok közé szorítaná, legalábbis a 18 éven aluliak számára (korábban teljes volt az egyetértés a büntetési tételek szigorításáról).

De vajon a Jobbik megszavazza-e a pedofilellenes törvényt? A rövid válasz: igen. 

A döntésük okáról a párt sajtóosztálya többek között elmondta, a Jobbik következetesen mindig is azon az állásponton volt, hogy Magyarország érdeke a szexuális és pedofil jellegű bűncselekmények jelenleginél sokkal súlyosabb büntetése. 

"Így üdvözlünk minden szigorító kezdeményezésnek ami az ilyen jellegű bűncselekményeket súlyosabban kívánja szankcionálni. Politikai közösségünk konzekvensen követelte a pedofil ragadozók elleni kíméletlen fellépést és az ilyen bűncselekmények súlyosabb szankcionálását, azonban az Orbán vezette Fidesz még tárgysorozatba sem vette azokat"

- idézte fel a párt. 

Nemet mondott már Kocsis Máté is a súlyosabb szankciókra

A gyermekkorúak sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények megelőzésére és megakadályozására szolgáló egyes büntetőjogi jogszabályok megalkotásáról és módosításáról szóló jobbikos javaslatot az ellenzék mellett néhány fideszes, illetve KDNP-s képviselő támogatta ugyan, de Kocsis Máté és a Fidesz-KDNP frakció nagyrésze nem, így a Jobbik pedofilellenes tervezetét 165 nem, és 133 igen, valamint 14 tartózkodás mellett a kormánypárti többség még a tárgysorozatba vételt is elvetette 2011-ben.

Tényleg a pedofilok szigorúbb büntetéséért küzd a Fidesz?

Ahogy arról beszámoltunk, pedofilellenes törvénycsomagot nyújt be a Fidesz az Országgyűlés elé jövő héten a gyermekek védelméért és az elkövetők súlyosabb büntetéséért. Ezt a Fidesz frakcióvezetője, Kocsis Máté írta kedden Facebook-oldalán. Eszerint létre kellene hozni egy kereshető nyilvántartást azokról, akik gyermekek sérelmére követtek el szexuális bűncselekményt, ami a frakcióvezető szerint sok esetben meggátolhatja, hogy a pedofilok újra gyermekek közelébe kerüljenek.

A Jobbik szerint Orbánék „pedofilellenesnek” címkézett törvénycsomagja az alapismeretek fényében meglehetősen hiteltelen, ugyanis alapos a gyanú, hogy csupán a közvéleményt felborzoló fideszes pedofil-botrányokat igyekeznek elpalástolni, valamint újabb olyan csapdákat csempésztek bele a javaslatba, ami próbálja megosztani az ellenzéket.

Hangsúlyozták azt is, abban is következetes az álláspontjuk, hogy iskolákban - amellett, hogy igenis van helye a szakértők általi tájékoztatásnak és a felvilágosításnak - ne legyen megengedhető a különféle szexuális irányultságok, vagy netán a nemváltás "népszerűsítése".

Ander: a Jobbik évek óta követeli a pedofilok gyógyszeres kezelését, avagy a „kémiai kasztrálást"

Időszerű a pedofil bűncselekményekkel kapcsolatos szigorítás ( és a Jobbik támogatja is), de ettől még gyanús, hogy a Fidesz kampányelemként és figyelemelterelésként vette elő a témát - mondta Ander Balázs az N1TV Napi téma című műsorában csütörtökön.

"Miközben érezzük az egymáshoz nem köthető témák ravasz összemosását, a Jobbik konzekvensen kiáll a véleménye mellett és a módosítást minden hibája és említett csapda ellenére megszavazza. A választások után viszont ki fogjuk venni a törvényből a témaidegen, a Fidesz által szándékosan belecsempészett inkriminált részeket. Pláne ha azokat a Fidesz a következő hónapokban - különféle csűrés-csavarással - "alkalmassá tenné" bármely magyar állampolgár megbélyegzésére"

- zárta válaszát a párt. 

A törvényjavaslatról a zárószavazás kedden lesz, ugyanakkor már ma is foglalkozik a módosítókkal a plenáris ülés.