Klímacsúcs: Áder János honvédségi különgéppel utazott Glasgow-ba

Klímacsúcs: Áder János honvédségi különgéppel utazott Glasgow-ba

Ahogyan arról beszámoltunk, nemrégiben megtartották csaknem kétszáz ország 25 ezer politikusának részvételével a skóciai Glasgow-ban az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezményének 26. ülését. A klímacsúcsra összesen csaknem 400 magánrepülőgéppel érkeztek a résztvevők, amelyek egyes számítások szerint összesen 13 ezer tonna szén-dioxidot juttatott a légkörbe, többet, mint amennyit 1600 skót lakos egy évben.

Hangzatos ígéretek ezúttal sem hiányoztak az ENSZ klímacsúcson

Jelentős vállalást tettek Glasgowban az ENSZ COP26 klímakonferencián megjelent országok képviselői, multinacionális nagyvállalatok vezetői, amikor úgy döntöttek, hogy 2030-ra beszüntetik az ipari méretekben zajló erdőírtást. Az egyezményhez csatlakozó országok között van Brazília, Oroszország, az Egyesült Államok, Kanada és Kína, valamint az Európai Unió, illetve a tagállamok.

Mint ismert, hazai részről Áder János köztársasági elnök képviseltette magát az eseményen, azt viszont eddig nem lehetett tudni, hogyan utazott Skóciába.

Mindkét honvédségi luxusgépünk Washingtonban van, az egyik Falcon napok óta Észak-Amerikában túrázik

Jó hír: újra egy országban van mindkét honvédségi luxusrepülőnk! Rossz hír: ez az ország nem hazánk, hanem az Egyesült Államok. A katonai repülőkre specializálódott ads-b.nl oldalon nyomon lehet követni a két Falcon 7x útját - csak az nem derül ki sajnos, hogy kiket és miért vitt át a tengerentúlra.

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő Facebook-oldalán írt arról, hogy megjött a válasz a közérdekű adatigénylésére, és ebből kiderült, hogy

Áder János honvédségi különgéppel utazott a klímakonferenciára. 

A Köztársasági Elnöki Hivatal levelében azt írja, 

„elnök úr és a hivatalos delegáció utazását a Honvédelmi Minisztériummal együttműködve biztosítottuk.”

Áder egyébként testőrein kívül három munkatársával együtt utazott el Glasgowba.

Kritikus a jelenlegi évtized - állapították meg az ENSZ-Klímacsúcson

Kritikus a jelenlegi évtized abból a szempontból, hogy sikerül-e megvalósítani a hosszú távú globális klímavédelmi célokat - áll az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezményének Glasgowban zajló 26. ülése (COP26) elé terjesztett, szerdán ismertetett megállapodás-tervezetben.