Élőképpel demonstrálnak a pedagógusok az egykori EMMI épülete előtt

Élőképpel demonstrálnak a pedagógusok az egykori EMMI épülete előtt

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a közösségi oldalán hirdette meg a rendhagyó demonstrációt, amire nemcsak a tanárokat, hanem mindenkit várnak.

Több látványos élőképet tervezünk, amelyhez anyagokat a PDSZ biztosít, viszont jó sok résztvevőre lesz szükség. Várunk minden oktatásban érintettet: pedagógust, nevelést-oktatást közvetlenül segítő dolgozót, technikai munkatársast, szülőt, nagyszülőt, tanulót és mindenkit akit a közoktatás sorsa érdekel

- közölték a PDSZ szervezői.

Az új Orbán-kormány megszüntette az Emberi Erőforrások Minisztériumát (Emmi), de a Szalay utcai épületbe helyezték a Belügyminisztérium fennhatósága alá tartozó közoktatási államtitkárságot. Itt zajlanak a  sztárjktárgyalások a pedagógus szakszervezetek és a kormány képviselői között.

A demonstráció szombaton 10:30-kor kezdőik.

A kormány szerint Brüsszel miatt nem lehet emelni a pedagógusok bérét

A korábbi elutasító és a pedagógusok szerint is barátságtalan kormányzati hozzáállás a társadalmi felháborodás nyomán úgy tűnik enyhült egy kicsit. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár végül leült tárgyalni a szakszervezetek képviselőivel, már ha azt tárgyalásnak lehet nevezni, hogy felmondta a sokszor használt propaganda szöveget amikor kijelentette,

Az élőképes megmozdulásra három nappal azt követően kerül majd sor, hogy újraindultak a tavasszal az elsősorban a rendkívül alacsony pedagógusbérek miatt kezdődött sztrájktárgyalások, amelyen a PDSZ a Pedagógusok Szakszervezetével (PSZ) közösen képviseli a tanárokat.