700 millióért vesznek dzsekit, kesztyűt és zoknit a honvédségi pilótáknak a KGB Group Kft.-től

700 millióért vesznek dzsekit, kesztyűt és zoknit a honvédségi pilótáknak a KGB Group Kft.-től

Tűzálló zoknit 240 millió forintért vásárolnak, de szó volt egy 150 milliós hálózsákbizniszről is, ami egyelőre elmarad. Mire ez a nagy sietség a honvédségnél, mire készül a békepárti kormány?

A következő két évben több ezer speciális ruhadarabot szállítanak majd le a Magyar Honvédség megbízásából, a megbízás összértéke eléri a bruttó 680 millió forintot – írta meg egy uniós közbeszerzési értesítőben megjelent közlemény alapján a Magyar Hang.

Zokniból az előre meghatározott keretösszegnek megfelelő értékben 10570 párat szállítottak.

A honvédelmi közbeszerzés a katonai-rendészeti üzleteket bonyolító Védelmi Beszerzési Ügynökségen keresztül történik. A bevásárlólistából látszik, hogy alapvetően a honvédségi pilótáknak és harckocsizóknak vesznek ruhákat. Nagy tételben vásárolnak a honvédségi pilótáknak szánt repülőhajózó overált, dzsekit, zoknit és speciális kesztyűket.

A harckocsizók overáljából szintén komolyabb mennyiség, majdnem 1500 darab érkezik majd 2024 év végéig. A ruhák lángálló anyagból, például kevlárból készültek, így valamelyest védenek a robbanás okozta tüzektől is. A lángálló alapanyagnak NOMEX meta-aramid szálas anyag világpiaci ára 73 euró kilónként, ami egy átlag fonal árának a tízszerese – ebből fakad az átlagos árakhoz képest viszonylag magas ár. A közbeszerzéseket két cég vitte: a cseh anyavállalattal rendelkező Vektor Munkavédelmi Kft. és a neve ellenére sem szovjet/orosz, hanem magyar KGB Group Kft.

Adminisztratív okok miatt egyelőre nem jöhetett létre a 150 milliós hálózsákbisznisz.

Az uniós értesítőből az is kiderült, hogy a Magyar Honvédség közel 2000 hálózsákot és takarót szeretett volna rendelni a katasztrófavédelmi egységeik részére, bruttó 150 millió forint értékben, de ez a feltételes közbeszerzés egy adminisztratív okok miatt nem jöhetett létre.

Mi lehet az oka a hirtelen és nagyarányú honvédségi közbeszerzéseknek? Csak nem háborúra készül a szavakban békepárti Orbán-kormány?

(Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök érkezik az önkéntes katonai szolgálatot vállalók eskütétele, valamint a Lynx KF41 harcjárművek átadása alkalmából tartott ünnepségre, a Petőfi Sándor Laktanyában 2022. október 15-én. A kormányfő mögött Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter. MTI/Koszticsák Szilárd)