A Jobbik 100 ezer forintos iskolakezdési támogatást adna minden egyes magyar gyermeknek

A Jobbik 100 ezer forintos iskolakezdési támogatást adna minden egyes magyar gyermeknek

Z. Kárpát Dániel, a párt alelnöke szerint ez egy-egy nagyobb állami beruházás költségének harmadából megoldható lenne, csak a politikai akarat hiányzik a kormány részéről. A Jobbik nem tenne különbséget a határon túli és az anyaországi iskolások között.

Nemsokára itt a szeptember 1. és az iskolákban becsöngetnek, a családok nagyban készülnek az iskolakezdésre. Már, ahol telik rá, mert sok szülőnek gondot jelent a gyermekenként átlagosan 55 forintnyi költségek kifizetése. A Fidesz-kormány fejenként 100 ezer forinttal támogatja a határon túli magyar diákok családját, de a magyarországiaknak csak az előrehozott szeptemberi családi pótlék jut.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke ezt igazságtalanságnak tartja, szerinte nem szabad megkülönböztetni a magyar gyerekeket.

Az iskolatáska különösen nehéz idén az anyaországi magyar családoknak, hiszen az előrehozott családi pótlék nem lesz elég a könyvek és iskolaszerek megvásárlására, a kormány szép szavai pedig nem érnek semmit sem

– mondta el a témában tartott sajtótájékoztatóján.

Az iskolakezdés miatt megelőlegezett családi pótlékkal kapcsolatban kiemelte, hogy ez különösen hiányozni fog, amikor szeptember közepén újabb, akár több tízezer forintra rúgó, iskolai költségek merülnek fel.

A Jobbik javaslata egyértelmű: 100 ezer forintos iskolakezdési támogatást kell biztosítani minden magyar gyermeknek. Z. Kárpát Dániel aláhúzta, hogy hangsúlyozottan minden magyar gyermekről beszélnek, mert számukra „határon innen és határon túl is ugyanúgy egyenértékű” minden gyermek.

Azt is látjuk, hogy egy-egy nagyobb állami beruházás összegének a feléből, harmadából ez a fejenként 100 ezer forintos iskolakezdési támogatás simán megoldható lenne

– hangsúlyozta.

A Jobbik alelnöke a családi pótlékról szólva ismételten leszögezte, hogy ez a támogatás 2008 óta változatlan, és „azóta eszi, zabálja értékét az infláció”. A Jobbik azonnali hatállyal megduplázná a családi pótlék összegét, és a gyermekek érdekeinek védelmében Családi Kártyán folyósítaná azt. Z. Kárpát Dániel fontosnak tartotta kiemelni, hogy pártja a családi adókedvezményt is megduplázná.

A jobbikos politikus szerint, amíg ezeket meg nem lépi a kormány, addig is szükség van egy átmeneti megoldásra:

Mivel az iskolakezdés költsége fejenként akár 50-75 ezer forint is lehet, szeretnénk elérni, hogy minden magyar gyermek 100 ezer forintos támogatást kapjon, éljen bármely szegletében a Kárpát-medencének.

Z. Kárpát Dániel sajnálatát fejezte ki, hogy mind a trianoni határokon túl, mind az anyaországban nagyon kevés magyar gyermek születik.

„Egy demográfiai katasztrófahelyzet közepén az írott magyar történelem legkisebb gyermekszületési száma ismeretében nincsen olyan költségvetési kiadás”, amely túl sok lenne a családok támogatására.

(Címlapkép: Béli Balázs/Alfahír)