Lakosságcsere: Kósa Lajos ázsiai migránsmunkások betelepítésében látja Debrecen jövőjét

Lakosságcsere: Kósa Lajos ázsiai migránsmunkások betelepítésében látja Debrecen jövőjét

Szerinte vendégmunkások nélkül lehetetlen lenne felépíteni a város melletti BMW-gyárat. Kérdés, hogy minek akarnánk, hogy fölépüljön, ha ott nem magyarok, hanem idegenek fognak dolgozni? A Jobbik szerint Kósa ezzel elismerte az Orbán-kormány tervét.

A harmadik országbeli állampolgárok beutazására és tartózkodására vonatkozó általános szabályokról szóló törvényjavaslat tárgyalásával folytatta munkáját az Országgyűlés november 21-én, kedden este.

Kósa Lajos, a Fidesz vezérszónoka kifejtette:

A törvény nagyon jó, nagyon fontos és szabályozatlan területeket rendez. Ennek alapján tudják pótolni azokat az elmaradásokat, amelyek ezen tárgykörben fennálltak.

A kormánypárt debreceni képviselője és a cívisváros volt polgármestere már csak azért is érintett, mert Debrecen szenvedi el a legnagyobb terhelést a távol-keleti vendégmunkásoktól.

A külföldiek itt tartózkodására több európai irányelv is született, amiket be kell illeszteni a magyar jogrendbe – hívta fel a figyelmet Kósa. Hozzátette: a vendégmunkások helyzete szintén rendezés után kiált.

Magyarország a magyaroké, a munkahelyteremtés a magyaroknak szól, olyan esetekben lehet a vendégmunkások foglalkoztatását megengedni, ha az adott munkára magyar munkavállalót igazoltan nem lehet kapni – összegezte, de arra nem adott választ, hogy ezt hogyan lehet majd ellenőrizni.

A fideszes politikus szerint:

Előállhat olyan helyzet egy ország életében, amikor meg kell engedni vendégmunkások bevonását. Ha nem engednek be vendégmunkásokat, nem tudják például a BMW-gyárat felépíteni Debrecenben.

„Aki a teljes vendégmunkás rendszert elutasítja, az árt a magyar gazdaságnak és a magyar embereknek” – hangzott el egy olyan politikus szájából, akinek a pártja néhány éve még azzal kampányolt, hogy „Ha Magyarországra jössz, nem veheted el a magyarok munkáját!”

Az Jobbik-Konzervatívok által gyakran használt „migránsmunkás” kifejezés Kósa szerint a kóserszalonna fogalomzavarával egyenlő - fogalmazott, hozzátéve: ezen az alapon migránsmunkás sincs, szerinte ez marhaság.

Kósa Lajos szerint a migránsok tömeges megjelenésével számos olyan intézmény is kicsorbult, amik jól működtetve az élet természetes részei voltak vagy lehettek volna. Ilyen volt az a jogszabály, ami a harmadik országbeli emberek Magyarországon történő tartózkodását rendezte – közölte.

Lukács László György, a Jobbik-Konzervatívok frakcióvezetője szerint Kósa Lajos ezzel beismerte, hogy az Orbán-kormány tervei miatt kell behozni Magyarországra a rengeteg idegen migránsmunkást.

Pedig emlékszünk, régen a nagy gyárak, üzemek magyar dolgozók munkájának köszönhetően épültek. Most ott tartunk, hogy az állami támogatással épülő gyárak azért kapnak közpénzt, hogy idegen olcsó munkaerőt foglalkoztassanak.

A Fidesz-kormány minden áron fel akarja építtetni a feleslegessé vált oltóanyaggyárat Debrecenben.

A minap az érintett helyi közösség nélkül tartottak közmeghallgatást csak, hogy a törvényi kötelezettségüket letudják.

(Címlapkép: Kósa Lajos, a Fidesz képviselője felszólal a helyi önkormányzatok adósságrendezési eljárásával összefüggő törvények módosításáról szóló javaslat vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. november 21-én. MTI/Kovács Attila)