A közszférát képviselő szakszervezet szerint Rogánék javaslata alkotmányossági problémákat is felvethet

A közszférát képviselő szakszervezet szerint Rogánék javaslata alkotmányossági problémákat is felvethet

Boros Péterné, az MKKSZ elnöke szerint a szakszervezeti tagdíjak közvetlen befizettetésével a kormány a munkavállalók és a szakszervezetek érdekeit is megsérti.

Rogán Antal minisztériumának tervezete alapvetően téves, mert nem fogja semmilyen módon egyszerűsíteni azt állam és az önkormányzat közti működést. Éppen ellenkezőleg! Nő a bürokrácia, ráadásul, a tagdíjfizetés semmilyen pluszfeladatot nem jelent a bérszámfejtésnél. Tehát a cél szerintünk kizárólag a szakszervezetek ellehetetlenítése!

Így értkelte lapunknak Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) elnöke, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda hétfőn társadalmi egyeztetésre bocsájtott javaslata szerint - szakítva az eddigi gyakorlattal - nem utalna tagdíjat a közszféra szakszervezeteinek az állam, hanem azt a szakszervezeti tagok közvetlenül utalnák az érintett érdekképviselethez. Az állam ezzel mentesítené önmagát a tagdíjutalási kötelezettség alól.

Az MKKSZ elnöke azonban úgy látja, a kormányzat ezzel tovább akarja csorbítani a közszféra szakszervezetinek befolyását. A tervezet ezen felül szerinte alkotmányossági problémákat is felvethet.

Mert hát miért probléma ez a közszférában, és miért nem probléma ez a munka törvénykönyve hatálya alá tartozó munkáltatóknak? Tehát ez egy esélyegyenlőségi ügyet vethet fel. Másrészt pedig, az adózással kapcsolatban pont a bürokráciát fogj növelni, és innentől kezdve nem lesz a NAV-nak lehetősége, hogy mindent látott, látta a levont szakszervezeti tagdíjat, teljesen tisztán meg tudta csinálni az adóbevallást. Ráadásul mivel a közszféra munkavállalója így tulajdonképen önadózóvá is válik, ezért többlet költsége is keletkezik

- tette hozzá Boros Péterné.

Az MKKSZ elnöke közölte, a tervezet kapcsán a Közszolgálat Érdekegyeztető Fórum ülésének összehívását kezdeményezik, ahol - mint jelezte – a kormányka kötelessége lesz a részletekről tájékoztatni az érdekképviselteket.

Ne csak a parlament honlapján értesüljünk, hogy a kormány részéről milyen hátrány éri a közszféra dolgozóit és a szakszervezeteket, hanem álljanak elénk, és mondják meg az arcunkba, hogy a döntéseiknek, javaslataiknak mi a pontos indoka. Az nem indok, amit két sorban leírtak. Az csak egy félrevezetés

- közölte az Alfahírnek nyilatkozva a közszféra munkavállalóit képviselő szakszervezeti vezető.

Boros Péterné végül elmondta, jogászokkal vizsgálják Rogánék javaslatát, de a kormány figyelmét is felhívta az uniós jog alapján is kötelező egyeztetésre. Az MKKSZ elnöke ugyanakkor megismételte, hogy esélyegyenlőségi ügy mentén fognak majd érvelni. A kormány szándéka szerint augusztus 15-ig lehet véleményezni a tervezetet.

Címlapkép: Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke