A Libri többségi tulajdonosa lett a kormányközeli MCC

A Libri többségi tulajdonosa lett a kormányközeli MCC

Bekebelezte a Fidesz-közeli alapítvány a hazai könyvkereskedelmi és -kiadói piac meghatározó szereplőjét.

Szerződést kötött a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC) leányvállalata az SQ Invest Kft.-vel a Libri Csoport 67,48 százalékos részvénycsomagjának adásvételéről. A tranzakcióval

az eddigi közvetett kisebbségi tulajdonos MCC válik a hazai könyvkereskedelmi és -kiadói piac meghatározó szereplőjének 98,41 százalékos tulajdonosává

ismertette kedden az MCC.

Közölték, hogy a cégcsoport vezetésének összetétele változatlan marad, a korábbi többségi részvényes SQ Invest tulajdonosa, Balogh Ákos igazgatósági tagként segíti a Libri Csoport további fejlődését.

Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója ennek kapcsán kifejtette:

„A Mathias Corvinus Collegium mint Közép-Európa legnagyobb tehetséggondozó intézménye és tudásbázisa hisz a magyar könyvpiacban, a könyvek erejében és a kultúrában, így ez a lépés is illeszkedik az MCC sokoldalú tevékenységéhez. A Libri vállalatcsoporttal sikeres éveket tudhatunk magunk mögött, az MCC a korábbi részesedésére is minden értelemben jó befektetésként tekint, így részünkről a leglogikusabb lépés a tulajdoni hányad növelése volt. Elkötelezett, tőkeerős tulajdonosként hosszú távon garantáljuk a magyar könyv jövőjét.”

A Telex felidézte, a NER-es alapítvány három évvel ezelőtt szállt be a Libri-Bookline csoportba, és először Spéder Zoltán kisebbségi tulajdonát vették meg.

Ahogy az Alfarhíren megírtuk, az MCC korábban lapunknak elsimerte, hogy a szülők tudta nélkül engedte be az igazgató a toborozóikat a tanórára, amikor az Orbán Balázs által vezetett fideszes alapítvány két munkatársa egy paksi iskolában népszerűsítette az intézmény képzését tízéves gyermekeknek. Tették mindezt ajándékcsomaggal kedveskedve a negyedikeseknek, és briliáns ütemérzékkel, az akkori tanárdemonstráció idején, miközben az érintett szülőket előzetesen nem tájékoztatták a látogatásról. A tankerület ugyanakkor azt is elárulta, megítélésük szerint nincs azzal gond, ha kormányközeli toborzók járkálnak iskolás gyermekek tanóráira.

(Címlapkép: Csák János kulturális és innovációs miniszter beszédet mond a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nemzetközi tudományos konferenciáján Budapesten 2023. június 5-én. MTI/Soós Lajos)