A magyarok 41 százaléka idén sem fog nyaralni, sokan pedig azért mennek külföldre, mert ott olcsóbb

A magyarok 41 százaléka idén sem fog nyaralni, sokan pedig azért mennek külföldre, mert ott olcsóbb

Egyre elviselhetetlenebb a kánikula, a magyarok jó része mégis kénytelen otthon tölteni a szabadságát, mert örül, ha lakhatásra és élelmiszerre telik. A külföldön nyaralók 51 százaléka pedig spórolási okokból döntött így.

A magyarok 59 százaléka volt vagy tervez idén nyaralni, 41 százalék viszont biztos benne, hogy a nyaralás idén elmarad. A válaszadók 64 százaléka azért nem megy sehova, mert nincs pénze. Sokan azért mennek külföldre, mert ott olcsóbban kijönnek – derül ki az Euronews számára az Opinio okostelefonos alkalmazással készített, reprezentatív közvélemény-kutatás eredményeiből.

Egyre jobban begyűrűzik a válság, de nagyon sok magyar már évek óta nem volt nyaralni, és idén sem tervezi, hogy másképp lesz.

Meglepő, de egy tavalyi közvéleménykutatásból az derült ki, hogy a múlt nyáron az emberek csaknem kétharmada nem volt nyaralni. Úgy látszik, hogy az európai szinten rekorder, folyamatosan 20 százalék fölötti infláció és az ezzel összefüggésben az OECD legdrasztikusabb reálbércsökkenése mellett is több magyar döntött úgy idén, hogy nyaralni megy. Ez a tendencia viszont nem mutatkozik meg a Balatonon, ahol idén 30-40 százalékkal kevesebb a vendég a szoksásonál.

Főleg a kelet-magyarországi idősebbek mondanak le a nyaralásról – derül ki az idei adatokból.

A papírforma beigazolódik a közvélemény-kutatásban is. Az ország keleti részén élők (46%), az 50 felettiek (56%), és a kisvárosiak (47%) nem mennek nyaralni. A diplomások (29%) és a fiatalok (~31%) kevésbé hajlandóak lemondani a nyaralásról.

Aki nem nyaral, leginkább azért nem, mert nincs rá pénze.

A nemmel válaszolók 64 százaléka azért nem nyaral, mert nem telik neki rá, 20 százalékuk pedig máskor sem szokott nyaralni. A csak érettségivel rendelkezők az átlagnál magasabb arányban (71%) nem fognak nyaralni, pedig amúgy szokott, csak idén nem lesz rá pénze.

A magyarok nagy része (52%) még mindig inkább csak belföldre utazik, 14 százalék viszont kizárólag külföldre, és a válaszadók 27 százaléka pedig is-is.

A külföldön nyaralók között legnépszerűbbek a tengerparti nyaralások (54%), 51 százalékuk pedig kifejezetten úgy véli, hogy így olcsóbban jönnének ki, mintha itthon nyaralnának. A válaszadók 29 százaléka még mindig úgy véli, hogy itthon olcsóbban kijön, de komoly indok a Balaton kultusza is: 36 százalék nem tudná máshol elképzelni a nyaralását.

Nem olcsó nyaralni: a válaszadók 35 százaléka szerint 100-300 ezer forintot is el fog költeni.

(Címlapkép: Fürdőzők labdáznak a Balatonban a bélatelepi szabadstrandon, Fonyódon 2021. július 27-én. MTI/Varga György)