Leállítják a baleseti sebészeti műtéteket az Ajkai Kórházban, Rig Lajos ezt önbeismerésnek tartja

Leállítják a baleseti sebészeti műtéteket az Ajkai Kórházban, Rig Lajos ezt önbeismerésnek tartja

Megszűnik az akut fekvő, kórházi baleseti sebészeti ellátás az ajkai Magyar Imre Kórházban, az osztályt csütörtökig ki kell üríteni, mert koronavírusos betegek ellátására állnak át. Ennélfogva a térség betegeit a Veszprémi Kórházba irányították át - adta hírül először a 444 Röntgen-blogján Kunetz Zsombor orvos.

Az egészségügyi szakértő emlékeztetett, a Veszprémi Kórház járóbetegellátása az akut eseteken kívül teljesen leállt, és az a Covid-ellátás miatt szintén komoly átszervezéseket szenvedett már el. Tehát az ajkai baleseti feladatok egy olyan kórházba kerülnek át, amely egy ideje már a saját ellátását sem tudja megszervezni és biztosítani - tette hozzá.

"További műtéteket lesznek majd kénytelenek az orvosok elhalasztani, miközben azon kell imádkozni, hogy ne történjen egy súlyosabb baleset, mert akkor megáll a rendszer, vagy a beteg a továbbszállítás közben hal meg"

- vetíti előre Kunetz.

"Amíg az elektív (halasztható, nem sürgős) betegellátást érinti csak a járványkezelés válsága, addig sokak számára nehezen megfogható az egészségügy drámája. Hiszen ebben az esetben az akut ellátáshoz való hozzáférés még megmarad, a várólisták hossza fog "csupán" a végtelenbe nyúlni, és az elektív ellátás hiányának áldozatai sem az utcán véreznek el látványosan"

- mutatott rá Kunetz Zsombor, hangsúlyozva:

"Azonban egészen más a helyzet, amikor az akut ellátáshoz való hozzáférés is sérül, akkor a rendszer összeomlása már egyenes adásban követhető."

Rig Lajos, Veszprém megye 3. számú választókerületének jobbikos országgyűlési képviselője lapunk megkeresésére elmondta, tudomása szerint az Ajkai Kórház egyedüli az országban, ahol már másodszor szűnt meg fekvőbeteg-traumatológia ellátás a Covid alatt, még ha csak ideiglenesen is.

A Jobbik politikusa, aki civilben, eredeti szakmájának megfelelően mentőápolóként önkénteskedik a járványhelyzet alatt, azt mondta, véleménye szerint

"ez önbeismerése annak, hogy az egészségügyi ellátórendszerben kevés az ember, hiszen ha elegendő lenne, akkor nem volna szükség ilyen lépésekre."

Hozzátette, ráadásul mindezt éppen decemberben, a baleseti ellátás “hónapjában” csinálják, a nagy hidegben.

Rig kifejtette, választókerületéhez, az Ajkai Kórház traumatológiai ellátásához eddig a Balaton-part nagy része, Badacsonytomaj, Tapolca és vonzáskörzete, Sümeg és vonzáskörzete, illetve Ajka és vonzáskörzete tartozott.

Mostantól azonban az összes ellátás Veszprémbe megy, úgy, hogy nem kapnak plusz ágyat, és feltehetően még plusz személyzetet sem.

Információi szerint a kórház dolgozóival egyik pillanatról másikra, szóban közölték a változást, a mentők pedig már ki is ürítették a traumatológiai osztályt.

"Most már tényleg fontossági sorrendet kellene felállítania a kormánynak, hogy az egészségügyi rendszer rendbetétele-e a fontosabb, vagy smúzolni pályázati pénzek elbírálásáért egy országgyűlési képviselőnek, mondjuk egy kormánymegbízott felé"

- vélekedik a magyar néppárt egészségügyi szakpolitikusa.

Járvány: nem tudott válaszolni Rétvári a mentőápoló Rig Lajosnak, de megköszönte a munkáját

A járványkezelés kormányzati hibáira hívta fel a figyelmet hétfőn az Országgyűlésben Rig Lajos. A Jobbik parlamenti képviselője, aki civilben, eredeti szakmájának megfelelően mentőápolóként önkénteskedik a járványhelyzet alatt, többek között azt bírálta, hogy túl sok politikai döntést hoznak a szakmai megfontolások helyett, ilyen például egy felfutó járvány alatt megtartott teltházas focimeccs engedélyezése is.